JOVD: ‘Studiebeurs moet soberder’

Het verlagen van de studiebeurs met dertig procent is veel beter voor het hoger onderwijs dan de rommelige mix van bezuinigingsplannen die staatssecretaris Halbe Zijlstra van de VVD nu in petto heeft. Dat vindt de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.

Volgens voorzitter Martijn Jonk van de JOVD zijn de plannen vlees nog vis. Uit de plannen van Zijlstra blijkt dat het huidige studiefinancieringsstelsel uitgebreid wordt met boetes aan studenten die te lang over hun studie doen. Ook wil de staatssecretaris de studiebeurs in de masterfase omzetten in een lening. “Studenten krijgen op deze manier te maken met een paar jaar basisbeurs, een stukje sociaal leenstelsel, de prestatiebeurs, extra collegegeld bij een tweede studie en de nieuwe Zijlstra-taks. Er zit geen enkele visie achter”, aldus Jonk.

Bovendien vindt Jonk dat alle studenten er op achteruit gaan als onderwijsinstellingen moeten betalen voor langstudeerders, werkt het systeem fraude in de hand en hindert het ambitieuze studenten. Jonk vindt dat Zijlstra met heldere plannen moet komen en bovendien een echte eerste stap moet zetten naar een leenstelsel.