Laatste maandverklaring voor bijstandsuitkering

Cliënten van de Sociale Dienst leveren dinsdag en woensdag voor de laatste keer de maandelijkse verklaring in. Groningen volgt daarmee het voorbeeld van andere gemeenten. Daar zijn deze maandbriefjes allang afgeschaft. De verklaringen bestonden ruim 40 jaar. In de jaren ’70 waren het nog ponskaarten, dit veranderde in de jaren ’90 naar de huidige maandbriefjes.

De maandverklaringen zijn overbodig geworden, omdat de dienst SoZaWe haar gegevens deelt met de Belastingdienst en DUO, de voormalige Informatie Beheer Groep. Daarnaast zal de Sociale Dienst steekproeven houden. Zij verwacht niet dat het aantal fraude-gevallen zal toenemen.

Al twintig jaar staan elke maand mensen van de SP bij de brievenbussen van de SoZaWe om folders van hun partij uit te delen. Deze laatste keer delen zij geen folders maar tomaat-stressballen uit. Dit om aandacht te vestigen op de website eenvuist.nl.  Deze site komt in plaats van de folders, die normaal aan bijstandsontvangers werden uitgedeeld. Via deze website word nieuws over acties en opinies omtrent werk en inkomen verspreid.