Nepagenten delen boetes uit op Broerplein

Bij de Universiteitsbibliotheek op het Broerplein werden gisteren studenten aangehouden door nepagenten. Het studentencomité ‘Oprutte’ deelde symbolische boetes uit. Ze deden dit om aandacht te vragen voor de landelijke protestactie, die over twee weken wordt gehouden in Den Haag. Er zal dan geprotesteerd worden tegen de bezuinigingen van het kabinet in het onderwijs.

Met name de boete van 3.000 euro, die studenten kunnen verwachten als zij twee jaar langer over hun studie doen, vindt veel tegenstand. Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs heeft halverwege december aangegeven dat protestacties geen enkele zin meer hebben. In het TROS radioprogramma ‘Kamerbreed’ gaf zij aan dat ze de studenten meer dan genoeg tegemoet is gekomen en dat de boete voor langstudeerders hoe dan ook ingevoerd wordt.

Voor het studentencomité is dit geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. “Marja van Bijsterveldt moet niet in een politiek hoekje gaan zitten,” aldus Sanne Bakker van comité ‘Oprutte’.

De landelijke protestactie vindt op 21 januari plaats op het Malieveld van Den Haag. Waarschijnlijk gaan er gratis bussen rijden vanaf Groningen naar de politieke hoofdstad.