RuG: Studeren straks voor de rijken

Studeren aan de universiteit is in de toekomst niet meer weggelegd voor kinderen uit arme gezinnen. Dat zegt rector magnificus Frans Zwarts in het programma OOG Actueel.

Het kabinet wil 370 miljoen gaan bezuinigen op het hoger onderwijs. Voor de Rijksuniversiteit Groningen betekent dat een korting van 25 miljoen per jaar. Studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen moeten 3000 euro boete per jaar betalen. Diezelfde boete geldt dan voor de universiteit.

Volgens Zwarts zijn de goede studenten de dupe van deze regeling en niet de studenten met studievertraging. “Het geld geven wij al niet meer uit aan die langstudeerders, dus zullen we het weg moeten halen bij de studenten zonder vertraging.”

De enige manier om de bezuinigingen het hoofd te bieden is het verhogen van het collegegeld. “Maar dan leg je dus de rekening neer bij de gezinnen”, aldus Zwarts. Op 21 januari zullen hoogleraren en docenten van de RuG naar Den Haag gaan, om daar samen met studenten te demonstreren tegen de plannen van het kabinet.