Groningse studenten kraken Studenten OV-chipkaart

nieuws

Twee Groningse studenten zijn erin geslaagd om de Studenten OV-chipkaart te kraken waardoor ze een weekkaart om kunnen zetten in een weekendkaart en andersom. Hierdoor kunnen ze altijd gratis reizen. Dit gaat de Universiteitskrant donderdag melden.

Op de website van de Universiteitskrant laten de studenten weten dat het kraken weinig moeite koste. “De OV-chipkaart is een project van drie miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Hadden we er fulltime aan gewerkt, dan had het een week gekost”, aldus de twee studenten.

Trans Link Systems, de producent van de OV-chipkaart, laat weten dat deze vorm van fraude inmiddels bekend is. Het bedrijf zegt de gekraakte kaarten te kunnen traceren, zodra er mee gereisd wordt. “De kaart wordt op een fraudelijst gezet waarna deze onbruikbaar wordt”, aldus een woordvoerster.

De NS zegt het kraken van de kaart oliedom te vinden. “Op de kaart staan pasfoto en naam. Na een tijdje loop je tegen de lamp. Dan ben je het reisrecht kwijt, misschien wel je beurs en mogelijk je carrière als je een strafblad krijgt”, aldus een woordvoerder van de NS. Het bedrijf adviseert niet om te gaan rommelen omdat het risico enorm is.