FC Groningen profiteert niet van puntenverlies Ajax

FC Groningen wist zondagmiddag in Doetinchem tegen De Graafschap niet te profiteren van het puntenverlies van Ajax. Bij winst zou FC Groningen derde staan, maar de FC kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het Groningse doelpunt werd voor rust gescoord door Danny Holla. Rydell Poepon zorgde na rust voor de gelijkmaker. Door het gelijkspel staat FC Groningen nog steeds vierde.

Eerste helft
In een uitverkochte Vijverberg begon De Graafschap fel aan het duel. Na vijf minuten was Jungschläger dichtbij het openingsdoelpunt, maar zijn afstandsschot ging een metertje naast. In de elfde minuut werd FC Groningen voor het eerst gevaarlijk, na een pass van Pedersen leek Enevoldsen alleen op doelman Waterman af te gaan. Enevoldsen werd echter uit balans gebracht in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Braamhaar zag er geen strafschop in.

In een levendige openingsfase golfde het spel op en neer. Na achttien minuten zakte het tempo iets in en kreeg FC Groningen de ruimte van De Graafschap om de bal veelvuldig rond te spelen. Enevoldsen werd opnieuw gevaarlijk in het strafschopgebied van de Achterhoekers na een combinatie met Holla, maar de Deen kreeg de bal niet goed tegen zijn schoen, waardoor de bal ruim naast ging.

Na twintig minuten claimde De Graafschap een penalty, omdat Poepon onderuit ging in het strafschopgebied, maar ook hier liet Braamhaar het spel resoluut doorgaan. Even later probeerde De Ridder vanaf het strafschopgebied Luciano te verrassen, maar zijn schot was uiteindelijk niet hard genoeg, waardoor de Braziliaan de bal simpel kon tegenhouden. De Graafschap kreeg halverwege de eerste helft meer en meer grip op de wedstrijd. Opnieuw nam De Ridder Luciano onder vuur, maar de Braziliaan redde op de harde uithaal van de aanvaller van De Graafschap.

Na een dik half uur spelen kwam FC Groningen iets tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong door een bekeken afstandsschot van middenvelder Holla. Na een pass van Stenman schoot Holla de bal onverwachts  over  doelman Waterman heen.

Na het doelpunt ging de thuisploeg meteen op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde veel ruimte op voor FC Groningen. Toch kreeg Poepon een enorme mogelijkheid op de 1-1, maar opnieuw kon Luciano voorkomen dat er werd gescoord.

Enevoldsen kon FC Groningen vlak voor rust met het hoofd op 0-2 zetten, maar na een prima voorzet van de veel mee opkomende Stenman kopte de Deen naast, waardoor het bij rust 0-1 stond.

Tweede helft
Net als in de eerste helft begon De Graafschap ook sterk aan de tweede helft. Het eerste gevaar werd dit keer wel meteen verzilverd met een doelpunt. Poepon troefde Ivens af in het zestienmetergebied en schoot de bal met behulp van Luciano het doel in: 1-1. Na het doelpunt ging De Graafschap door, middels veel passie en strijd ging de thuisploeg op zoek naar de 2-1. Aan de andere kant was Tadic dichtbij een doelpunt, maar zijn knappe individuele actie strandde op de vuisten van Waterman.

Na een uur spelen ging het duel nog steeds gelijk op. Holla kreeg een schotkans en aan de andere kant was het opnieuw Poepon die voor gevaar zorgde. Twintig minuten voor tijd liet FC Groningen topscorer Matavz pas zijn eerste gevaarlijke actie van de wedstrijd zien, maar hij schoot de bal hoog over.

Het publiek ging er daarna nog maar eens achterstaan op de Vijverberg en vooral Poepon en De Ridder zorgden constant voor dreiging. Veldmate en Ivens moesten beide een keer hard ingrijpen en uit een van die vrije trappen schoot Jordy Buijs de bal maar rakelings over. Een kwartier voor tijd wisselde trainer Huistra voor het eerst deze wedstrijd. De onzichtbare Pedersen werd vervangen door Andersson en FC Groningen probeerde wel kansen te creëren, maar De Graafschap hield goed stand. De FC werd nauwelijks echt gevaarlijk voor het doel van Waterman.

In de slotfase kreeg De Graafschap nog een enorme kans via De Ridder. De aanvaller kwam twee minuten voor tijd oog in oog te staan met Luciano die de bal ten koste van een hoekschop uiteindelijk over de achterlijn gleed.

Het 1-1 gelijkspel werd groots gevierd in Doetinchem. De thuisclub kreeg een staande ovatie van de supporters. Voor FC Groningen is deze uitslag ietwat teleurstellend, omdat de ploeg van trainer Huistra bij winst zou klimmen naar de derde plaats. Toch was Huistra op de persconferentie tevreden met het punt. In de eerste helft vond hij zijn ploeg goed spelen, over de tweede helft was hij minder te spreken.

Ajax kwam eerder zondagmiddag niet verder dan 2-2 tegen Roda JC. FC Groningen staat nu vierde met 44 punten uit 23 wedstrijden. De achterstand op de beide koplopers PSV en FC Twente bedraagt nu zes punten. Ajax staat op plek drie met 43 punten. Komende zaterdag speelt FC Groningen in de Euroborg tegen Roda JC.

Opstellingen
De Graafschap: Waterman; Loran (Evers/78′), Broekhof, J.Buijs, Fränkel; Rose, Meijer, Jungschläger, Hersi (Overgoor/81′); De Ridder en Poepon (Bargas/85′)
FC Groningen: Luciano; Stenman, Ivens, Veldmate, Kieftenbeld; Tadic (Bacuna/89′), Holla, Sparv, Enevoldsen (Ajilore/84′); Pedersen (Andersson/76′) en Matavz

Toeschouwers: 12.198
Scheidsrechter: Braamhaar