Junker brengt FC tweede thuisnederlaag toe

FC Groningen heeft voor de tweede keer dit seizoen thuis verloren. De nummer zeven, Roda JC was in de Euroborg met maarliefst 4-1 te sterk voor de FC. Junker was de grote man voor de Limburgers, hij maakte drie doelpunten. Pedersen deed vlak voor tijd nog iets terug en Bodor zorgde uiteindelijk voor de 4-1.

Eerste helft
FC Groningen begon fel aan de wedstrijd. Binnen drie minuten kreeg de thuisploeg al twee hoekschoppen, maar het eerste echte gevaar was voor Roda JC. De Deen Skoubo werd vrijgespeeld voor keeper Luciano, maar zijn schot was te zacht en ging bovendien naast. Na een slimme pass van Svärd werd Skoubo na twaalf minuten opnieuw gevaarlijk, maar Luciano kon een doelpunt voorkomen.

Drie minuten later was het wel raak als Janssen aan buitenspel ontsnapte en voorgaf op Junker die vervolgens simpel binnenschoot: 0-1. Na het doelpunt werd Andersson gewisseld voor Ajilore vanwege een blessure. Het is nog onbekend wat hem mankeert. En tot overmaat van ramp kwam ook verdediger Stenman ten val na een stevige schouderduw, maar hij keerde tot opluchting van het thuispubliek wel terug het veld in.

Na het doelpunt van Roda JC had FC Groningen moeite om het spel te maken. Na een klein halfuur spelen werd Pedersen gevaarlijk door uit de draai de bal ineens op zijn slof te nemen, maar keeper Tyton redde ten koste van een hoekschop. Femi probeerde het even later ook met een schot, maar hij mikte te hoog.

Vlak voor rust kreeg aanvoerder Granqvist de beste kans tot nu toe voor FC Groningen. Na een scherpe voorzet van Tadic kopte Granqvist tegen de handen van Tyton aan, waardoor het bij rust 0-1 staat voor de Limburgers.

Tweede helft
Trainer Pieter Huistra bracht na rust twee nieuwe spelers het veld in. Stenman bleef geblesseerd achter en Metaj nam zijn plek over. Ajilore, in de 15e minuut het veld ingekomen voor Andersson, werd op zijn beurt weer gewisseld voor Bacuna. De eerste kans na rust was voor Pedersen, maar Tyton tikte de bal over het doel heen. FC Groningen drukte door en Granqvist was uit een corner van Tadic dichtbij de gelijkmaker, maar net als in de eerste helft belandde de bal opnieuw in de handen van Tyton.

In plaats van de gelijkmaker kwam Roda JC na een vlijmscherpe counter op 0-2. Junker werd weggestuurd door Vormer en de uitkomende Luciano was te laat om te voorkomen dat de spits van Roda JC vanaf het zestienmetergebied zijn tweede van de wedstrijd maakte. Enevoldsen had vijf minuten na de 0-2 de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar hij raakte de bal verkeerd na een goede voorzet van invaller Bacuna.

In de 71e minuut maakte Junker zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Op aangeven van Vormer kon Janssen doorlopen in het strafschopgebied en hij schoof de bal naar Junker die de bal simpel kon binnentikken.

Een kwartier voor tijd was FC Groningen dichtbij de 1-3, maar Pedersen volleyde de bal op de lat. Tadic kon vervolgens in de nastoot niet toeslaan; zijn inzet werd door Tyton gekeerd. Zeven minuten voor tijd kreeg FC Groningen een strafschop na hands van Vormer. Granqvist schoot de bal veel te slap in de rechterhoek en dus kon Tyton makkelijk redden. Dat was tekenend voor de avond, want Granqvist miste dit seizoen nog geen strafschop.Uiteindelijk scoorde FC Groningen wel de 1-3. Holla gaf de bal voor en Pedersen schoot de bal knap achter Tyton. In blessuretijd zorgde invaller Bodor voor de 1-4 eindstand.

Door de nederlaag blijft FC Groningen vierde met 44 punten uit 24 wedstrijden. ADO Den Haag liep één punt in op FC Groningen door met 2-2 gelijk te spelen tegen Feyenoord. Ajax liep drie punten uit door een 1-0 overwinning op VVV Venlo. Volgende week zondag staat de uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma.

Opstellingen
FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman (Metaj/46; Enevoldsen, Holla, Sparv, Tadic; Andersson (Ajilore/15′, Bacuna/46′) en Pedersen
Roda JC: Tyton; De Fauw, Wielaert, Vormer, Kah; Hempte, Svärd, Janssen, Hadouir; Skoubo (Bodor/85′) en Junker (Meulens/90′)
Toeschouwers:
21.000
Scheidsrechter: Vink
Doelpunten:
0-1 Junker (15′), 0-2 Junker (62′), 0-3 Junker (71′), 1-3 Pedersen (88′), 1-4 Bodor (90′)
Gele kaarten: Metaj (FC Groningen), Junker, Hempte, De Fauw (Roda JC)