Opnieuw fikse nederlaag FC Groningen

FC Groningen verloor vanmiddag in Rotterdam met grote cijfers van Feyenoord. In de Kuip werd het maarliefst 5-1. Pedersen scoorde het enige doelpunt voor FC Groningen. Vorige week verloor de FC ook al met dikke cijfers van Roda JC (4-1). Door de nederlaag blijft FC Groningen op de vierde plaats staan met 44 punten uit 25 wedstrijden. De achterstand op nummer drie Ajax bedraagt nu vijf punten. AZ klimt door de overwinning op FC Twente (2-1) naar de vijfde plaats, slechts één punt achter de FC.

Eerste helft
Feyenoord nam het initiatief in de eerste minuten van de wedstrijd, maar toch leek FC Groningen op voorsprong te komen door Stenman. Scheidsrechter Nijhuis keurde het doelpunt echter af vanwege buitenspel. Aan de andere kant had Castaignos de thuisploeg op voorsprong moeten zetten, maar hij schoot de bal vanaf ongeveer vijf meter naast het doel van Luciano. In de twaalfde minuut werd FC Groningen gevaarlijk via Tadic die prima voorzette op Matavz, maar de topscorer kon net niet bij de bal.

Wijnaldum bracht Feyenoord in de 22e minuut op een 1-0 voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Castaignos kon Wijnaldum simpel binnen tikken. FC Groningen probeerde daarna wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar tot echt grote kansen leidde het niet. Sterker nog, Wijnaldum zorgde aan de andere kant voor de 2-0. FC Groningen kreeg de bal niet goed weg uit de zestien en de middenvelder van Feyenoord zorgde met een fraai schot vanaf het strafschopgebied voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Feyenoord drukte daarna door en zat veel beter in de wedstrijd dan FC Groningen. Vooral Kieftenbeld had het lastig tegen de Japanner Miyaichi.

Uit het niets kwam de FC vijf minuten voor rust op 2-1. Pedersen profiteerde dankbaar van een fout in de verdediging van Feyenoord. Swerts leverde de bal in bij Pedersen en de Deen kon het strafschopgebied in lopen en haalde hard uit: 2-1. FC Groningen kreeg na de aansluitingstreffer meer vertrouwen en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar er werd niet meer gescoord voor rust.

Tweede helft
FC Groningen kwam niet goed uit de kleedkamer, want een minuut na rust kreeg Feyenoord een strafschop. Kieftenbeld tikte Miyaichi van achter aan en scheidsrechter Nijhuis kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Wijnaldum benutte de strafschop vervolgens en dat betekende zijn derde doelpunt van de wedstrijd.

Castaignos kon de wedstrijd definitief beslissen, maar op aangeven van de sterk spelende Wijnaldum schoot de spits ruim over. Even daarna kreeg Feyenoord opnieuw een riante mogelijkheid op 4-1, maar Luciano redde dit keer op het schot van Miyaichi.

FC Groningen was nauwelijks nog in staat om het Feyenoord aanvallend lastig te maken. Alleen een kopballetje van Enevoldsen zorgde nog voor gevaar. Biseswar had Feyenoord daarna wederom op 4-1 kunnen schieten, na een knappe actie schoot hij de bal rakelings naast het doel.

Twintig minuten voor tijd schoot Enevoldsen hard op Feyenoord-keeper Mulder, die de bal los liet en Tadic schoot vervolgens op de buitenkant van de paal. Een minuut later schoot Biseswar hard op Luciano, maar de Braziliaan kon de bal nog over zijn eigen doel tikken. Uit de hoekschop kreeg Feyenoord opnieuw een dot van een kans, maar Wijnaldum kopte de bal naast.

Uiteindelijk werd het toch 4-1 voor Feyenoord. Wijnaldum maakte acht minuten voor tijd zijn vierde van de wedstrijd. Scheidsrechter Nijhuis legde de bal opnieuw op de stip, nadat Biseswar onderuit werd gehaald door Stenman. En deze dramatische wedstrijd voor FC Groningen kende daarmee nog geen einde, want vlak daarna werd het maarliefst 5-1 door een benutte vrije trap van Vlaar.

Door de nederlaag blijft FC Groningen op de vierde plaats staan. AZ won van FC Twente en daardoor staat het nu slechts één punt achter op de ploeg van trainer Pieter Huistra.

Opstellingen
Feyenoord: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis, Wijnaldum (Fer 88′), Leerdam; Biseswar, Castaignos (Larssen 87′) en Miyaichi (Cabral 84′)
FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld (Hiariej 74′), Ivens, Granqvist, Stenman; Enevoldsen (Garcia 74′), Holla, Sparv, Tadic; Pedersen en Matavz (Bacuna 62′)

Statistieken
Stadion: De Kuip
Toeschouwers: 41.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: Kieftenbeld, Holla, Bacuna, Stenman (FC Groningen)
Doelpunten: 1-0 Wijnaldum (23′), 2-0 Wijnaldum (31′), 2-1 Pedersen (41′), 3-1 Wijnaldum (48′ p.), 4-1 Wijnaldum (83′ p.), 5-1 Vlaar (87′)