Categorieën: Sport

Derde nederlaag op rij voor FC Groningen

FC Groningen heeft zondagmiddag kostbare punten verloren in de strijd om Europees voetbal. In de Euroborg werd met 4-1 verloren van Heracles Almelo. FC Groningen kwam nog wel op voorsprong door een doelpunt van Tadic, maar Armenteros en Everton bezorgden FC Groningen de derde grote nederlaag op rij. Granqvist miste bij een 1-0 voorsprong nog een strafschop. Door de nederlaag zakt FC Groningen naar de vijfde plaats.

Eerste helft
Trainer Pieter Huistra bracht drie wijzigingen door in de opstelling ten opzichte van vorige week. Darry Lachman begon op de rechtsback positie ten koste van Maikel Kieftenbeld, Tom Hiariej begon op het middenveld in plaats van Danny Holla en Leandro Bacuna speelde in plaats van de geblesseerde spits Tim Matavz.

Met twee nederlagen op rij in het achterhoofd begon FC Groningen redelijk afwachtend aan de wedstrijd. De eerste echte kans kwam op naam van Bacuna. Na een prima voorzet van Enevoldsen volleyde hij de bal snoeihard op het doel van Pasveer. De doelman van Heracles stond goed opgesteld en hield de bal knap uit zijn doel.

Na 12 minuten kwam FC Groningen op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Tadic. Na een prima combinatie via Stenman en Enevoldsen kopte de Serviër de bal in het doel. Het betekende zijn vijfde doelpunt dit seizoen. Zes minuten later kreeg de thuisploeg de ideale mogelijkheid om op 2-0 te komen via een strafschop. Tadic werd onderuit gehaald door Quansah en Granqvist nam de strafschop, maar schoot hoog over. Twee weken eerder tegen Roda JC miste de aanvoerder ook al een strafschop. Na een halfuur spelen zorgde dezelfde Granqvist opnieuw bijna voor 2-0, maar zijn kopbal werd gekeerd door doelman Pasveer. De scrimmage die volgde leverde ook geen doelpunt op.

Everton zorgde voor het eerste gevaar namens de uitploeg, maar doelman Luciano kon zijn vrije trap tot hoekschop verwerken. Even daarna was het wel raak voor Everton. Luciano tikte een voorzet van Overtoom ongelukkig op de paal en Everton kon de rebound simpel binnen tikken: 1-1. Om het nog dramatischer te maken voor FC Groningen werd het amper een minuut later 1-2 door Armenteros. Na een voorzet van Fledderus kwam de bal via Everton bij Armenteros die ongedekt binnen kon schieten en Heracles naar een 2-1 ruststand schoot.

Tweede helft
Na rust probeerde FC Groningen druk te zetten op Heracles, maar het resulteerde niet tot kansen. Na iets minder dan een uur besloot trainer Pieter Huistra de jongeling Norair Mamedov in te brengen. De aanvaller maakte al twee keer eerder deel uit van de selectie en maakte vanmiddag zijn debuut in de eredivisie. Mamedov zorgde meteen voor gevaar aan de rechterkant tot tevredenheid van het Groningen publiek.

Het publiek was in de 65e minuut echter muisstil toen het zelfs 1-3 werd voor Heracles Almelo. Een diepe bal op Everton leidde tot onrust bij Lachman. De FC Groningen verdediger schatte de bal compleet verkeerd in en Everton maakte daar dankbaar gebruik van door zijn tweede doelpunt van de middag te scoren. Tien minuten later profiteerde Heracles Almelo bijna opnieuw van geklungel in de FC Groningen verdediging. Ivens verspeelde knullig de bal, maar Douglas wist niet te profiteren van het buitenkansje.

Holla was in de 79e minuut dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn schot werd uitstekend gekeerd door Pasveer. FC Groningen probeerde daarna door te drukken, maar alleen Mamedov werd gevaarlijk met een schot in het zijnet.  De definitieve beslissing viel vlak voor tijd toen Amenteros uit een counter voor 1-4 zorgde. Na nederlagen tegen Roda JC (4-1) en Feyenoord (5-1) nu dus opnieuw een flinke nederlaag voor FC Groningen in strijd om Europees voetbal. FC Groningen speelt vrijdagavond de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht en zal moeten winnen om zicht te houden op de vierde plaats. Die plaats geeft immers recht op het rechtstreeks spelen van Europees voetbal, omdat Ajax en FC Twente in de bekerfinale staan.

Statistieken
FC Groningen – Heracles Almelo 1-4 (1-2)
Stadion: Euroborg
Toeschouwers: 22.069
Scheidsrechter: Gözübüyük
Doelpunten: 1-0 Tadic (12′), 1-1 Everton (42′), 1-2 Armenteros (44′), 1-3 Everton (65′), 1-4 Armenteros (89′)
Gele kaarten: Hiariej, Granqvist (FC Groningen), Quansah, Fledderus (Heracles Almelo)

Opstellingen
FC Groningen: Luciano, Lachman (Kieftenbeld 75′), Ivens, Granqvist, Stenman, Enevoldsen (Holla 75′), Hiariej (Mamedov 57′), Pedersen, Sparv, Tadic, Pedersen en Bacuna
Heracles Almelo: Pasveer, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Quansah (Rienstra 70′), Overtoom, Fledderus (Vejinovic 81′), Douglas, Armenteros (Plet 90′) en Everton

Stand bovenin
1. PSV 26-57
2. FC Twente 26-54
3. Ajax 26-52
4. ADO Den Haag 26-45
5. FC Groningen 26-44
6. AZ 26-43
7. Roda JC 26-41

Foto: Leo Wassing

Leo Wassing

Recente berichten

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 minuten geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

1 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

2 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

3 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

4 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

5 uur geleden