De studie Duitse taal en cultuur is nog steeds erg impopulair bij de RuG. Gemiddeld zijn er per jaar slechts 15 studenten die voor deze studie kiezen. Voor Duits als bijvak zijn ongeveer 20 inschrijvingen per jaar.
‘Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Maar door gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur lopen we miljarden euro’s aan handel mis’. Dat stelt Anne Bollmann, universitair docent Duitse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nederlanders zullen bijvoorbeeld sneller iemand tutoyeren, wat vaak tot irritatie leidt bij de Duitsers. Meer kennis van de taal en de omgangsvormen draagt bij aan verbetering van de handel met het land.
Volgens Bollmann is het belangrijk dat niet alleen het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven en de politiek moeten samenwerken om de studie populairder te maken. De RuG is de enige universiteit in Nederland die een complete studie Duitse taal en cultuur aanbiedt.
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond wederom 3 wedstrijdpunten kunnen bijschrijven. De Groninger volleyballers wonnen de…
De intocht van Sinterklaas in Meerstad is ondanks diverse problemen goed verlopen. Volgens Frits Gosman…
Door de winterse omstandigheden ging er zaterdag een streep door de meeste voetbalwedstrijden in de…
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…
Bekijk reacties
Erg jammer, Duits is een erg mooie taal en wordt veel gesproken. Niet alleen is Duitsland een erg groot land met erg veel inwoners maar je hebt natuurlijk ook nog, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg. Hoewel deze talen toch anders zijn zijn er erg veel overeenkomsten met het Duits.
Ook ik onderschrijf het belang ervan dat de Duitse taal door Nederlanders goed wordt beheerst. En dat op een niveau dat hoger ligt dan het hedendaagse middelbare schoolniveau (dat ik overigens bedrovend laag vindt in vergelijking tot mijn middelbare school tijd).
Ik ben het niet eens met het aangehaalde zakelijke cultuurverschil. In Ned. is het juist gangbaar elkaar eerst even te leren kennen (small talk) voordat je overgaat op het zakelijke deel. In Duitsland (hangt er wel van af welke regio) is dat veel minder gebruikelijk en kom je juist sneller to the point. verder zijn de cultuurverschillen in beide landen regionaal verschillend.