MBO-leerlingen moeten slimmer met hun geld omgaan. Dat zegt het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Eén op de zes mbo’ers leent namelijk geld waardoor een gemiddelde mbo’er een schuld heeft van 1.265 euro. Ondanks deze schuld laat men ook veel geld liggen.
Zo ontvangt slechts veertig procent van de studenten die recht hebben op zorgtoeslag dit ook daadwerkelijk. Ook de belastingteruggave waarop de leerlingen met kleinere baantjes recht hebben, is nauwelijks bekend. Volgens het Nibud is dit een gemiste kans omdat mbo-studenten hun inkomen hier aanzienlijk mee kunnen verruimen. Het Instituut roept daarom op om beter op te letten. Ook zouden ouders en docenten hier nadrukkelijker op moeten wijzen.
De gemiddelde mbo-student heeft 550 euro per maand te besteden. Dit wordt vooral uitgegeven aan vakanties, uitgaan, bellen en kleding. Eén op de zes heeft ondanks de royale inkomsten flinke schulden. Bij zestien- en zeventienjarigen is deze nog betrekkelijk laag omdat ze nog thuis wonen, maar als ze het huis uit gaan loopt deze op naar gemiddeld 2.450 euro. Veel studenten maken zich zorgen over hoe zit bedrag terug moeten betalen. Terecht vindt het Nibud. Door de relatief lage lonen voor mbo-opgeleiden kan terugbetalen vrij lastig worden.
Om de mbo’ers te ondersteunen heeft het Nibud in samenwerking met de Delta Lloyd Groep Foundation een gratis magazine voor docenten ontwikkeld. In het blad staan herkenbare interviews, recente feiten en cijfers en praktische doorverwijsadressen. Het magazine heeft als doel om docenten te motiveren alert te zijn op financiële problemen onder hun studenten.