Studenten geen slempers

Studenten zijn niet de alcohol-consumerende fuifnummers waar ze wel eens voor versleten worden, maar over het algemeen vrij gewone en rustige mensen. Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en de Regiopolitie Groningen.

In het studiejaar 2009/2010 zijn zo’n 1000 Groningse studenten ondervraagd over hun gedrag als het gaat om alcohol, drugs, seks en agressiviteit. Dat blijkt over het algemeen erg mee te vallen. Weliswaar drinken studenten meer dan gemiddeld, maar niet zo buitensporig als wel eens gedacht. Gemiddeld namen de Groningse studenten tien glaasjes in de week, waarbij mannelijke studenten meer dronken dan vrouwelijke: 16 om 6 glazen in de week.

Opvallend is dat de studenten zelf over hun medestudenten denken dat ze zware drinkers zijn. Een vooroordeel kon in het onderzoek wel bevestigd worden: leden van studentenverenigingen drinken aanzienlijk meer dan andere studenten, gemiddeld namelijk 21 glazen alcohol in de week. Die vaardigheid blijken ze echter al voor hun lidmaatschap opgedaan te hebben.