Studentenorkest Bragi door bezuinigingen in zwaar weer

nieuws
Optreden van Bragi tijdens het Gezamenlijk Concert in maart 2010 in de Oosterkerk. Foto: bragi.nl

De Haagse bezuinigingen op de kunst- en cultuursector heeft gevolgen voor het studentenorkest Bragi in de stad. Volgens voorzitter Arno van Weert gaat het steeds moeilijker worden om het hoofd boven water te houden.

Bragi is één van de drie grote studentenmuziekverenigingen in de stad en bestaat al sinds 1882. De vereniging bestaat uit een orkest, een grootkoor en een a-capellakoor. Volgens Van Weert is niet alleen het geld dat een rol speelt bij de problemen. “In het orkest zien we dat de bezetting langzaam terugloopt. We zijn wel bezig om mensen binnen te halen en om veel geld binnen te trekken, maar we krijgen signalen dat dit steeds moeilijker gaat worden”, aldus Van Weert.

Bragi onderzoekt op dit moment of het wellicht kan gaan samenwerken met de andere twee studentenmuziekverenigingen, Mira en Gica, in de stad. “Het liefste gaan we geen samenwerkingsverband aan, maar als daarmee ons doel, het musiceren, bewerkstelligd kan worden, dan is dat misschien wel beter”, aldus Van Weert.

De problemen bij de muziekvereniging Bragi staan niet op zich zelf. Volgens artistiek leider Harrie Reumkens van het Wereld Muziek Concours, het WMC, in Kerkrade gelden die voor de gehele amateur muzieksector in Nederland. “Als je lid wordt van een koor kun je direct meezingen, maar voor orkestmusici is dat niet mogelijk omdat zij eerst een opleiding moeten volgen. Dat maakt het voor jonge mensen die beginnen, die een keuze moeten maken, moeilijker om die drempel te nemen”, aldus Reumkens.

Reumkens noemt als oplossing het belangrijk dat ouders hun kroost meer moeten stimuleren om een muzikale opleiding te gaan volgen om daarmee muzikale en sociale vaardigheden op te doen. Daarnaast moeten studenten- en harmonieorkesten durven om ‘out of the box’ te gaan denken. “Het is leuk dat verenigingen zeggen dat ze 125 jaar bestaan en dat mensen daarom lid moeten worden, maar dat werkt gewoon niet meer. Fuseren is niet beslist nodig, maar ga samenwerken of neem genoegen met kleinere bezettingen waarbij je wel je identiteit behoudt”.