Categorieën: Nieuws

JOVD kiest voor kernenergie

De Groningse afdeling van de JOVD vindt het maar niets dat het nieuwe provinciebestuur geen kerncentrale in de provincie wil. Volgens de jonge liberalen is kernenergie zowel duurzaam als veilig.

Volgens de JOVD laat de provincie met de keuze tegen kernenergie kansen liggen. Om in de huidige energiebehoefte te voorzien is kernenergie een goede tussenoplossing. De provincie moet volgens de partij dan ook de mogelijkheid voor een kerncentrale open houden.

De JOVD kan de keuze van het nieuwe college voor windenergie niet onderschrijven. Volgens jonge liberalen is windenergie onrendabel, horizonvervuilend en bovendien is er een probleem met de opslag. In feite gaat het om een indirecte subsidie voor “mensenrechtenschendende regimes in de olielanden”, aldus de JOVD.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Die jonge VVDers moeten hun huiswerk eerst even maken. Die hele redenatie klopt niet met de feiten.

    Er is op de hele wereld nog niet 1 kerncentrale die zonder subsidie draait. Dus nu zeggen dat we geen windenergie moeten doen omdat daar wat subsidie heen gaat is zowel populistisch als ongefundeerd.

    Deze is ook mooi "Volgens jonge liberalen is windenergie onrendabel, horizonvervuilend en bovendien is er een probleem met de opslag. In feite gaat het om een indirecte subsidie voor “mensenrechtenschendende regimes in de olielanden”, aldus de JOVD."

    Hebben de jonge liberalen al uitgezocht waar het uranium dat ze in hun kerncentrales willen stoppen vandaan komt? Juist, uit Kazachstan, waar een dictatuur is.

    En o ja, de uranium is over een jaartje of 60 op. Dan zitten we met radioactief afval, en kunnen we alsnog windmolens bouwen. Kunnen we dan niet beter nu beginnen?

  • De jonge liberalen van de JOVD Groningen doen hun huiswerk wel degelijk.
    Wij klagen namelijk niet over de subsidie aan energievoorziening an sich, maar wel over het feit dat er gekozen wordt voor een alternatief met een zeer laag rendement (windenergie) en dat een betere optie (kernenergie) gelijk wordt afgewezen.
    Daarnaast spreken wij uitdrukkelijk niet van een eindoplossing maar van een tussenoplossing.
    Tot slot wijzen we erop dat er ook uraniummijnen in landen als Canada, Australië en de Verenigde Staten zijn. Inderdaad, democratieën die oog hebben voor mensenrechten.
    Het zou van lef getuigen als het college zich niet laat leiden door de waan van de dag, maar de reële voor- en nadelen afweegt en zo tot de conclusie komt dat kernenergie ook in Groningen niet gelijk van de hand moet worden gewezen.

    Jarico Vos
    Voorzitter JOVD Groningen

  • Het standpunt van de JOVD is een lachertje. Gebral uit de zandbak. Dit is echt onmogelijk serieus te nemen.

  • Feit is wel dat alternatieve energiebronnen naar verwachting niet in de hoeveelheid energie kunnen voorzien waar we nu dankzij fossiele brandstoffen uit kunnen putten. Kernenergie is te gevaarlijk, zowel nu, als het afval over duizenden jaren. Er moet dus veel geld worden gestoken in onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, maar er moet ook een andere insteek worden gekozen: energierantsoenering, zowel voor gezinnen als bedrijven. Er is vermoedelijk geen andere oplossing als we niet aan vervuiling en ecologische rampen ten onder willen gaan. We moeten werken aan andere manieren om de economie draaiende te houden en inzien dat we naar een andere levensstijl toe moeten.

  • Kerncentrales zijn goed om de macht op energiegebied te controleren. Immers zonnepanelen en windmolen kunnen van burgers zelf worden.Kercentrales staan ook een duurzame ontwikkeling in de weg. En kerncentrales zijn zeer duur! Zie kosten bouw olkiluto 3 en bijvoorbeeld Kalkar Helaas willen sommige partijen ook nog afhankelijk blijven van de grondstoffen in het buitenland.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden