Huisverboden moeten veel effectiever worden ingezet om kinderen te beschermen tegen hun mishandelende ouder. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad.
Sinds twee jaar is het mogelijk dat een mishandelende ouder een huisverbod krijgt opgelegd. Toch zegt GroenLinks dat er tot op heden nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid. “In 2010 werden er ruim honderd huisverboden opgelegd, maar vrijwel allemaal als gevolg van geweld tussen partners”, aldus raadslid Kris van der Veen van GroenLinks. Volgens Van der Veen komt dit omdat er bij kindermishandeling andere organisaties betrokken zijn die waarschijnlijk niet bekend zijn met de mogelijkheid.
Dat het probleem serieus is bewijst een onderzoek van de Universiteit van Leiden, uitgevoerd in 2007. Van iedere duizend kinderen worden er jaarlijks ongeveer dertig mishandeld. Dat betekent concreet dat in iedere schoolklas één kind zit dat te maken heeft met mishandeling in thuissituaties.
Een huisverbod heeft volgens GroenLinks veel voordelen. Want als er nu kindermishandeling wordt geconstateerd, dan wordt het kind uit huis, en uit zijn beschermde situatie, geplaatst. Bij een huisverbod wordt de mishandelende ouder uit huis gezet. GroenLinks wil in navolging van de gemeente Rotterdam, dat het College afspraken gaat maken met politie en justitie over de uitvoering van huisverboden.
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bekijk reacties
Eindelijk wordt er eens een besluit genomen waar het belang van het kind echt voorop staat! In de Jeugdzorg wordt het vaak zo gepresenteerd dat het belang van het kind voorop staat, maar uiteindelijk zijn zij de dupe van de mishandeling door de ouder. Het kind komt vaak op een wachtlijst te staan, wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en vervolgens van hot naar her gestuurd. Hierdoor wordt het kind naar ons idee dubbel beschadigd. Alsof de mishandeling zelf al niet erg genoeg is, wordt het vervolgens ook nog eens in onzekerheid gebracht door de procedure van Jeugdzorg. Het plan van de gemeente Rotterdam om in plaats van het kind de mishandelende ouder uit huis te plaatsen, lijkt ons een meer rechtvaardige oplossing. Op deze manier wordt het kind niet gestraft voor iets waar hij zelf niks aan kan doen, maar wordt de mishandelende ouder aangepakt. Hierdoor blijft het kind in zijn vertrouwde omgeving en wordt het indirect geholpen doordat de mishandelende ouder wordt begeleid.
Nog wel een kritische noot: omdat het een tijdelijk huisverbod betreft, is de kans groot dat de mishandelende ouder weer in zijn oude patroon zal vervallen zodra hij weer thuis mag wonen. De gemeente is wel bezig om preventief te handelen, maar hebben zij ook nagedacht over de nazorg? Het is belangrijk om kindermishandeling te voorkomen, maar het is naar ons idee minstens zo belangrijk om een mishandeld kind zich weer veilig te laten voelen. Het plan van de gemeente Rotterdam is een eerste stap om de vertrouwde omgeving van het kind te behouden. Een goede tweede stap zou zijn om de juiste nazorg te verlenen. De vraag is echter of hier dan nog wel geld voor over is?!