Burgemeester Severomorsk bezoekt Stad

nieuws

Groningen heeft donderdag en vrijdag hoog bezoek. Burgemeester Alexander Abramov van de Russische stad Severomorsk komt namelijk kennis maken met de stad.

Abramov is sinds april van dit jaar burgemeester van de in het uiterste noordwesten van Rusland gelegen stad. Hij volgde Vitaly Voloshin op die Groningen in 2003 al bezocht. Voloshin zal ook bij het bezoek aanwezig zijn omdat hij tegenwoordig gemeentesecretaris is. Het bezoek vloeit voort uit een stedenband die in 1989 ontstond tussen de stad en Moermansk.

Behalve kennismaken met burgemeester Rehwinkel zal er ook met Gasterra gesproken worden over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van olie en gas. Daarnaast zal er tijdens het bezoek veel belangstelling zijn voor energiebesparing en duurzaamheid. Woningbouwvereniging Lefier zal bijvoorbeeld een rondleiding geven in de wijk Weijert over energie en duurzaam bouwen.

Severomorsk is een stad met zeventigduizend inwoners en ligt twintig kilometer ten noorden van Moermansk. Het gebied kwam tot bloei tijdens de Koude Oorlog, toen het hoofdkwartier van de Russische Noordelijke Vloot zich er vestigde. De stad ligt vanwege de militaire status nog altijd in een gesloten zone. Een strenge grens met een ijzeren gordijn scheidt de zone van Moermansk. Voor gewone Russen is de stad niet toegankelijk, zij hebben daar toestemming voor nodig van de militaire autoriteiten.