Studenten die op kamers gaan wonen, worden snel dikker. Dit in tegenstelling tot de bollebozen die thuis blijven wonen en keurig op gewicht blijven. Dat blijkt uit onderzoek onder tweeduizend eerstejaars studenten van het UMC Groningen.
Uit het onderzoek blijkt dat de studenten de eerste drie maanden gemiddeld 2,1 kilo aankomen. Volgens Paul de Vos, endocrinoloog aan het UMCG is zo’n gewichtstoename fors. “Als je dat doortrekt zou je op acht kilo extra per jaar uitkomen”, aldus De Vos. De onderzoekers kwamen op het idee om dit onderzoek uit te voeren toen ze de jaarboeken van studentenvereniging Albertus Magnus uit de stad bekeken. “Je zag de nekken per jaar dikker worden”.
De oorzaken voor de groei zijn overigens simpel. De uitwonende student drinkt meer, eet meer snacks en hebben minder beweging. “Sommige studenten waren ontzettend veel gaan drinken. Soms tot wel veertig glazen in de week. Terwijl ze daarvoor maar één of twee pilsjes per week dronken”, vertelt De Vos. Daarnaast speelt het veranderde leefritme een rol. “Thuis kregen ze drie keer per dag op vaste tijden een maaltijd. Maar nu moeten ze daar ineens zelf voor zorgen. Dan gaan ze plotseling om tien uur ’s avonds eten”.
Het gedrag is overigens niet bijzonder. In Amerika staat het verschijnsel bekend als ‘First Year Fatties Of De Freshman Fifteen’. Amerikaanse studenten zouden in het eerste jaar op de campus gemiddeld vijftien pond aankomen. Over dit getal bestaat wel discussie, maar vaststaat is dat ze flink dikker worden.