RUG toont interesse in project niet-westerse advocaten

nieuws
Foto: mrg.bz/F0Ksyt

De Universiteit van Groningen heeft belangstelling getoond in een project waarbij 187 derdejaarsstudenten Rechten intensief begeleid worden door een advocaat. Het project moet er voor zorgen dat er meer allochtone advocaten aan het werk geraken. Dat meldt De Volkskrant.

De rechtenstudie is het afgelopen decennium ongekend populair bij Turken en Marokkanen. Toch zijn vrijwel alle advocatenkantoren in ons land ‘witte bastions’ gebleven. Om daar verandering in te brengen heeft de Nederlandse Orde van Advocaten het project opgestart waarbij studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam een jaar lang intensief begeleid worden door een ervaren advocaat. Doel is om de kans op een baan te vergroten en vooroordelen weg te nemen.

Vooral de vooroordelen vormen een probleem. Niet-westerse rechtenstudenten hebben namelijk het beeld dat de Nederlandse advocaat gehuisvest is in grote en chique kantoren. Een wereld waar een allochtoon zich niet thuis voelt, waardoor deze eerder kiest voor een baan als jurist bij de overheid.

Het project is niet uitsluitend bedoeld voor allochtonen. Op uitdrukkelijk verzoek van de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse studenten worden ook autochtone studenten begeleidt. Dat autochtonen hier ook behoefte aan hebben blijkt uit het feit dat van de 187 deelnemers de helft westers is.

De kans is groot dat het project landelijk wordt ingevoerd. Volgens de ochtendkrant hebben inmiddels de universiteiten van Groningen en Tilburg interesse getoond. In deze steden wordt het project hoogstwaarschijnlijk volgend jaar opgestart.