‘Geen verband tussen branden in zendtorens’

nieuws
Foto: Dennis Groen - 112groningen.nl

Er is geen verband tussen de branden in de zendmasten van Hoogersmilde en Lopik. Dat laat directeur Jan Willem Tom van Novec aan de NOS weten.

Afgelopen vrijdagochtend brak er een brand uit in de zender van Lopik waarna alle zenders in deze toren uitgeschakeld moesten worden. In de middag brak er een fatale brand uit in de zendtoren van Hoogersmilde die ervoor zorgde dat de stalen mast later in de middag instortte. Tom zegt dat het een absurde samenloop van omstandigheden is.

De directeur geeft wel toe dat er in beide torens werkzaamheden plaatsvonden. Bram Kraan van een antennebouw bedrijf uit Aalten liet aan RTV Drenthe weten dat de brand in Hoogersmilde vermoedelijk is ontstaan nadat het vermogen in Smilde was verhoogd. Dit verhaal wordt echter door Novec niet bevestigd.

Sinds de brand en de instorting in Smilde zijn er problemen met de ontvangst van diverse radiozenders op de FM band. Zaterdag leken de problemen tijdelijk opgelost te zijn nadat er noodzenders waren ingeschakeld in de zendmasten van Tjerkgaast en Jirnsum. OOG Radio berichtte dan ook dat de ontvangstproblemen grotendeels opgelost waren. In de praktijk blijkt het echter nogal te verschillen. Mede doordat verschillende etherpiraten de FM-band zijn gaan bezetten, en het zwakke signaal waarmee de noodzenders in Fryslân uitzenden, is de ontvangst van de zenders in Groningen niet optimaal.

De ontvangstproblemen zijn waarschijnlijk pas volledig opgelost als op het terrein van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen een noodmast van honderd meter is geïnstalleerd. Deze mast moet er ook voor zorgen dat de digitale televisie weer te ontvangen zal zijn. Wanneer deze mast operationeel zal zijn is nog onbekend. Waarschijnlijk is dit aan het einde van de week.