Fietsen mogen door gemeenten alleen zonder waarschuwing verwijderd worden als er aantoonbaar gevaar is. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. De gemeente Groningen doet nu onderzoek welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het verwijderen van fietsen op het Stadsbalkon.
De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw in Utrecht een zaak was begonnen nadat haar fiets was losgeknipt op het station in de Domstad. Omdat haar tweewieler net buiten de rekken stond werd deze direct verwijderd. Onterecht, zo liet de rechter weten. Het verwijderen was namelijk niet spoedeisen en daarnaast had de gemeente de vrouw de tijd moeten geven om zelf haar fiets weg te halen. Dit had gekund door er een label aan te hangen.
De Fietsersbond laat in De Volkskrant weten blij te zijn met de uitspraak. “Deze uitspraak vormt een trendbreuk. Gemeenten hebben jarenlang een spelletje gespeeld met de wet met de begrippen gevaarlijk en spoed. Met deze uitspraak kan dat niet langer”, aldus de Bond.
De verkoop van vuurwerk is deze zaterdag begonnen. In de gemeente Groningen mag ook komende…
Het wordt een fris en bewolkt weekend in Groningen, gevolgd door een zachte maar natte…
Donar heeft de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar gewonnen. Gemakkelijk ging het vrijdagavond niet in…
Op de Laan 1940 - 1945 (N370) ter hoogte van de afrit Zeeheldenbuurt heeft vrijdagavond…
De competitie voor de ‘Beste Groninger Film 2024’ is vrijdag van start gegaan. Dat betekent…
Het KNMI waarschuwt opnieuw voor plaatselijke dichte mist. In Groningen kan dit tot zaterdagochtend slecht…
Bekijk reacties
Maak er dan maar een betaalde stalling van. Als wetgeving asogedrag gaat bevorderen kun je wel een fietsflat gaan bouwen ter hoogte van de Martinitoren.