Het aantal orgaandonaties is in de eerste helft van dit jaar in Noord-Nederland fors gestegen. Dat is het gevolg van een nieuwe werkwijze van enkele ziekenhuizen onder leiding van het UMCG.
In de eerste helft van dit jaar zijn 29 zogenaamde orgaandonatieprocedures uitgevoerd. Dat is evenveel als in heel 2010. Daarnaast is vaker toestemming verkregen van nabestaanden voor een orgaandonatie als de donor niet geregistreerd stond. Dit jaar ligt dat percentage op 62. Een jaar geleden was dat nog 34.
De stijging heeft volgens het UMCG te maken met het Masterplan Orgaandonatie dat medio 2009 in de regio Noord-Nederland als pilot is ingevoerd. Bij vier ziekenhuizen in het Noorden – het Medisch Centrum Leeuwarden, de Isala Ziekenhuizen Zwolle, Medisch Spectrum Twente en het UMCG – zijn medewerkers aangesteld om donatie-procedures te begeleiden en te evalueren. Daarnaast gaan ze zelf actief op zoek naar mogelijke donoren en spreken ze mensen aan als procedures niet goed worden nageleefd.
Bij het begin van de pilot was er nog sprake van een lichte teruggang in het aantal donaties, maar de spectaculaire stijging van het afgelopen jaar bewijst volgens het UMCG het succes van de nieuwe werkwijze. Na de zomer neemt de Tweede Kamer een besluit over de toekomst van de organisatie van orgaandonatie in Nederland.
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…