Onderzoek naar vermeende doofpot UMCG

nieuws
foto: Bob de Vries

De Nationale Ombudsman doet een onderzoek naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die zou een kritisch rapport over een operatie in het UMCG in 2007 hebben laten verdwijnen. Dat meldt het VPRO-radioprogramma Argos.

In 2007 werd de anderhalve maand oude baby Jelmer in het UMCG geopereerd aan een vernauwing van zijn darmen. Tijdens de operatie liep hij echter een hersenbeschadiging op zodat hij niet meer kon praten, eten, drinken of lopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek naar de zaak. Na drieënhalf jaar kwam er volgens Argos een rapport waarin het UMCG verantwoordelijk werd gesteld voor de hersenschade. Zo had baby Jelmer onder narcose gebracht moeten worden door een kinderanesthesioloog en niet een anesthesioloog voor volwassenen.

Kort na het verschijnen van het rapport verdween het echter alweer in de lades en werd de verantwoordelijke inspecteur van de zaak afgehaald. Sindsdien is er een nieuwe inspecteur aan het werk. Diens verslag laat nog op zich wachten, maar volgens het VPRO-programma staat in de voorlopige analyse dat het ziekenhuis geen blaam treft. Argos suggereert in zijn uitzending dat de Inspectie het ziekenhuis in bescherming neemt.

De uitzending van Argos is terug te beluisteren via de website van het programma: http://weblogs.vpro.nl/argos.