Temperatuur in woningen moet omlaag

nieuws
Foto: http://mrg.bz/B9o2jM

De hogere temperaturen in woningen zorgen ervoor dat er ook tijdens koele zomers een hoger sterftecijfer is. Dat laat de GGD Groningen weten in Dagblad De Gelderlander.

De eerste hittegolf van de zomer laat nog op zich wachten, toch loopt het sterftecijfer, net als in andere zomers, op. “Zodra de gemiddelde buitentemperatuur per etmaal boven de zeventien graden uit komt, is sprake van onnodige sterfte”, zegt Frans Duijm van de GGD Groningen in de krant. “Elke graad extra veroorzaakt één tot drie dagen later circa dertig extra sterfgevallen”.

Volgens Duijm is een belangrijke oorzaak de opwarming van de woningen. Deze warmteproblematiek kan toenemen door het veranderende klimaat waardoor we meer moeten gaan nadenken over preventiemaatregelen die onze huizen koeler moeten houden. Als de gemiddelde buitentemperatuur boven de zeventien graden komt gaan de bloedvaten extra wijd open staan waardoor ons hart krachtiger moet werken, waardoor deze spier overbelast kan raken. Vooral mensen boven de 65 jaar en kinderen jonger dan vier jaar zijn hier gevoelig voor.

Omdat er nog veel onduidelijk is over de relatie tussen wonen, temperatuur en gezondheid wordt er volgend jaar een proef gehouden in Groningen en Arnhem. Bij deze proef worden er honderd huizen volgehangen met thermometers. In 2013 moet de proef uitmonden in aanbevelingen en adviezen voor huizenbouwers.