Arriva dreigt Nederlandse Staat voor rechter te slepen

Vervoersbedrijf Arriva dreigt de Nederlandse Staat voor de rechter te dagen als de NS korting krijgt op het gebruik van de hogesnelheidslijn. Dat heeft het bedrijf woensdagavond bekendgemaakt.

De Nederlandse Spoorwegen zouden namelijk onderhandelen over een mogelijke oplossing voor de mislukte hogesnelheidslijn, de HSL-zuid. In de aanbestedingsprocedure is veel te hoog geboden. Door de veel te hoge uitgaven voor de NS ten opzichte van de lager dan ingeschatte inkomsten is het project Fyra in financiële problemen gekomen. Als oplossing wordt aangedragen om het HSL-net op te nemen in het hoofdrailnet van de NS, wat voordelig is voor het bedrijf omdat ze dan een lagere prijs betaalt.

Directeur Anne Hettinga van vervoersbedrijf Arriva laat weten dat als zijn bedrijf zo dom was geweest om zo’n hoge prijs te bieden, dat de Staat de vervoerder dan ook niet tegemoet was gekomen. Hettinga vindt dat wat zich nu afspeelt binnen de grenzen van het Europese aanbestedingsreglement moet blijven. Het tussentijds aanpassen van de spelregels is volgens de directeur hiermee in strijd.