De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad verzet zich tegen het besluit van het College van B&W om de contracten van drie weigerambtenaren niet te verlengen. De christelijke partij vindt dat het om ontslag op religieuze gronden gaat.
Afgelopen woensdag werd bekend dat de gemeente Groningen alleen nog ambtenaren in dienst wil hebben die alle relatievormen accepteren en willen trouwen. Drie van de huidige ambtenaren voldoen niet aan deze eisen. In verband met hun tijdelijke dienstverband kunnen ze niet direct ontslagen worden. Hun contract loopt nog tot maart 2014.
De gemeente stelt dat er niemand om religieuze redenen of levensovertuiging wordt ontslagen. De ChristenUnie is het hier echter niet mee eens.
In het programma NOS Gronings gas: toen, nu, straks duikt Winfried Baijens begin december in…
Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…
Bekijk reacties
Kunnen die gristenfundamentalisten niet een keer ophouden?! Een ambtenaar die weigert om z'n baan uit te oefenen wordt meestal ontslagen. Ze mogen al lang blij zijn dat ze niet met onmiddellijke ingang uit hun functie worden gezet. Kan iemand mij uitleggen waarom personen die zich beroepen op hun geloof, meer rechten zouden moeten hebben dan mensen die zich daar niet op beroepen? Ik word er echt zat van dat mensen die in waanzinnige sprookjes geloven meer rechten (menen te) hebben dan mensen die zich niet beroepen op dergelijke fratsen.
Een zwarte kousen gristen moet altijd de overheid gehoorzamen net als elke ambtenaar die het ergens niet mee eens is denk maar eens aan een wietrokende agent De ambtenaar leeat alleen het van de joden gestolen oude testament maar Jezus niet. Oordeelt niet wie zijn naaste niet liefheeft kent mij niet 70 keer 70 vergeven enz enz lekker overslaan en maar denken het is altijd de ander die niet deugd.
Helemaal mee eens, met zowel de stelling van Feder en die van Woldinga.
Een trouw-ambtenaar dient alle bij wet gelijkgestelde huwelijken te sluiten. Ben je het daar niet mee eens dan zou je zelf uit eigen beweging moeten opstappen. Zo, en alleen zo hou je de eer aan jezelf [en aan je geloof]. En niet wachten tot je contract is beëindigd en dan de gemeente natrappen.
De stad Groningen is een goed voorbeeld voor vele gemeenten in Nederland, hoe het zou moeten zijn.
Van mij mag een trouw-ambtenaar wel weigeren. Ieder heeft het recht op een eigen mening/overtuiging. Zelf ben ik homo, maar ik respecteer de mening van deze mensen ook. Het zijn Christenen i.p.v. gristenfundamentalisten. Mijn ouders waren ook Christen, dus een beetje respect van jullie kant graag. Dit wilden mijn ouders ook naar mensen met andere meningen.
Bij dit bericht staat:
"De gemeente stelt dat er niemand om religieuze redenen of levensovertuiging wordt ontslagen."
In een ander bericht van OOG Radio & TV over dit onderwerp staat:
“De buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs) moet aan alle eisen van de gemeente Groningen voldoen, waaronder het bereid zijn om alle relatievormen te bevestigen.”’
En:
“Er zijn nog drie Babsen die onder een eerdere regeling vallen en niet voldoen aan de nieuwe uitgangspunten. Op grond van hun aanstelling loopt hun dienstverband van rechtswege af op 3 maart 2014.”
Zie: http://www.oogtv.nl/2011/08/babs-moet-aan-alle-eisen-voldoen/
De vraag is: als er geen religieuze redenen en redenen ontleend aan de persoonlijke levensovertuiging in het geding zijn, wat is dan de motivering van de gemeente Groningen? Het gelijkheidsbeginsel: iedereen is voor de wet gelijk. En het anti-discriminatiebeginsel van art. 1 van onze Grondwet. Het principe dat ambtenaren wetgeving loyaal moeten uitvoeren in de geest van de bekende socioloog Max Weber? Zonder onderscheid des persoons. Zonder vooroordelen.
Hoe verhoudt deze beslissing van het college van B&W zich met de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging? Grondrechten kunnen elkaar bijten. Inderdaad. Maar waarom ontkent de gemeente Groningen dat “de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging” hierbij in het geheel geen rol speelt (zie artikel 6 van de Grondwet). Dat begrijp ik niet. Immers: “de ambtenaar (de BABS) moet bereid zijn alle relatievormen te bevestigen.” Artikel 1 van de Grondwet heeft het gewonnen van art. 6 van de Grondwet. Laat het gemeentebestuur dit dan ruiterlijk toegeven!
Zelfs de landelijke SGP en CU bemoeien zich met deze kwestie.
Zie dit bericht van vandaag: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=102694
Citaat:
“GRONINGEN - De SGP en de ChristenUnie in de Tweede Kamer vinden dat ambtenaren die weigeren homostellen te trouwen, beter moeten worden beschermd.
Zij hebben minister Donner van Binnenlandse Zaken vragen gesteld naar aanleiding van het besluit van de gemeente Groningen om het contract met drie 'weigerambtenaren' per 2014 niet te verlengen. Het gemeentebestuur vindt dat trouwambtenaren alle paren in de echt moeten kunnen verbinden. Maar volgens fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zijn er voldoende ambtenaren die homostellen willen trouwen en gaat Groningen met dit besluit voorbij aan medewerkers met gewetensbezwaren.” Einde citaat.