Jeugdzorg in de fout bij weghouden kinderen bij hun vader

nieuws

Bureau Jeugdzorg Groningen heeft in 2009 fouten gemaakt bij het weghouden van drie kinderen bij hun vader. Dat heeft de Nationale Ombudsman na onderzoek bekendgemaakt. Dit laat het Dagblad van het Noorden weten.

Volgens de Ombudsman heeft Bureau Jeugdzorg onprofessioneel en onbehoorlijk gehandeld. De zaak draait om een gezin waarvan de moeder in 2009 overleed. De gescheiden en in Spanje wonende vader en drie kinderen die tot het overlijden bij hun moeder woonden. De moeder verzocht Bureau Jeugdzorg vlak voor haar overlijden de kinderen bij een vriendin onder te brengen. Bureau Jeugdzorg ging hiermee akkoord. Toen de vader uit Spanje terugkwam mocht hij zijn kinderen niet zien en werd in een spoedprocedure het gezag over zijn kroost ontnomen.

In een rapport werd gesteld dat de vader pedagogisch onbeperkt zou zijn, zonder dat daar onderzoek naar was gedaan. Na een ruzie en een rechtszaak is één van de kinderen met de man meegegaan naar Spanje. De andere twee kinderen wonen nog in Nederland. De Ombudsman vindt dat Bureau Jeugdzorg meer zijn best had moeten doen om in contact te komen met de vader en de relatie tussen kinderen en vader had moeten bevorderen. Omdat dit nu niet goed geregeld was ontstond een ruzie-achtige sfeer, wat volgens de Ombudsman helemaal niet nodig was geweest.