Dankzij het computermodel StarDisplay heeft onderzoekster Charlotte Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen nieuwe inzichten gebracht in het mysterie van spreeuwen die in harmonieus bewegende zwermen vliegen.
In StarDisplay hebben onderzoekers een aantal rondvliegende zwermen boven een slaapplaats gesimuleerd. Daaruit bleek dat telkens als de spreeuwen buiten het gebied rond die plek kwamen, ze terug moesten draaien. Daarbij kregen ze te maken met opwaartse kracht, luchtweerstand, zwaartekracht en hellen bij bochten.
Overal ter wereld blijken de zwermen een variatie te tonen. Zwermen die veranderen van trechters naar zandlopers, verdichtingen en verdunningen. Volgens Hemelrijk komt het allemaal voor. Dankzij StarDisplay concludeerde ze dat de vogels tot elkaar zijn aangetrokken. Ze bewegen dezelfde kant op en ze proberen botsingen te vermijden.
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond wederom 3 wedstrijdpunten kunnen bijschrijven. De Groninger volleyballers wonnen de…
De intocht van Sinterklaas in Meerstad is ondanks diverse problemen goed verlopen. Volgens Frits Gosman…
Door de winterse omstandigheden ging er zaterdag een streep door de meeste voetbalwedstrijden in de…
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…
Bekijk reacties
het vlieggedrag van spreeuwen kan je vergelijken met het zemgedrag van bijv. sardines en haringen, deze passen een vergelijkbare techniek toe en dat is bedoeld om de vijand in verwarring te brengen.
De spreeuwen hebben een zeer snelle vleugelslag en ik heb dat van dichtbij, plusminus enkele meters, kunnen observeren.
Ze maken gebruik van de luchtdruk maar kunnen zeker en met groot gemak van richting veranderen zoals het hen blieft en zijn niet afhankelijk van opwaartse karachten.
Ze trekken zeer snel hun vleugels in en wenden dan in de richting die zij blieven.
Verder vind ik het een onzalige gedachte om groepjes vogels te gaan gebruiken om bosbranden te localiseren, daar hebben wij mensen geen dieren voor nodig dat kan immers ook met een vliegtuig en een camera.
@fenna beter luisteren! ze vertelt dat ze vliegende robots willen ontwikkelen die in eenzelfde formatie kunnen vliegen. dit om o.a bosbranden te traceren.