Onderzoek doofpotaffaire UMCG nog dit jaar klaar

nieuws
foto: Bob de Vries

De Nationale Ombudsman wil het onderzoek naar de vermeende doofpotaffaire in het UMCG nog dit jaar afronden. Dat heeft de Ombudsman dinsdag laten weten.

De Ombudsman doet onderzoek naar het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de zaak van baby Jelmer. In 2007 werd de anderhalve maand oude Jelmer in het UMCG geopereerd aan een vernauwing van zijn darmen. Tijdens de operatie liep hij echter een hersenbeschadiging op waardoor hij niet meer kan praten, eten, drinken of lopen. De Inspectie is in 2007 direct begonnen met een onderzoek. Na drieënhalf jaar kwam er een rapport waarin gesteld werd dat het Groningse ziekenhuis verantwoordelijk was voor de opgelopen hersenschade.

Het rapport was echter geen lang leven beschoren want korte tijd later verdween het in een lade. Ook werd de verantwoordelijke inspecteur van de zaak gehaald. Sindsdien is er een nieuwe inspecteur aan het werk, maar diens eindrapport laat nog op zich wachten. De resultaten van de Ombudsman worden in november of december verwacht.