De opgraving van het historische scheepswrak nabij Lelystad krijgt een vervolg. Sinds juni zijn archeologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen samen met medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezig met de opgravingen.
Na twee maanden onderzoek zijn er veel vragen beantwoord, maar liggen er ook nog veel onbeantwoorde vragen. Duidelijk is is dat het om het oudste karveel gebouwde vrachtschip in Nederland gaat. Onderzoek wijst uit dat het schip gebouwd is in 1533. In en rondom het schip hebben de studenten bijzondere opgravingen gedaan. Zo is er onder andere een stookplaats met bijbehorend stook- en kookgerei aangetroffen, maar ook hellebaarden, munten en een koperen kraan. De gebruiksvoorwerpen laten goed zien hoe het schip er indertijd uitzag en hoe men leefde.
Uit het onderzoek blijkt dat het schip gekapseisd is tijdens een zware storm. Zware ballaststenen zijn namelijk van hun plaats geraakt. Een ander opvallend detail is dat er bij de stookplaats botresten zijn gevonden wat er op kan wijzen dat de bemanning aan het koken was toen het schip kapseisde.
Toch is nog altijd niet duidelijk of het om een Amsterdams vrachtschip gaat of om een Geuzenschip. Volgend jaar zal er daarom een vervolgonderzoek komen naar het schip dat in 1975 ontdekt werd.
Het belooft een flink gure week te gaan worden. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het…
Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur wil proberen om het Poëziepaleis…
Forum Groningen hoeft niet aan de slag met een uitbreiding van haar verdiencapaciteit. Een voorstel…
Sinterklaas is zondagmiddag feestelijk verwelkomd in de wijk Lewenborg. De Goedheiligman en zijn pieten maakten…
Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…
Voor de tweede klassers uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…