Onderzoek RuG: schoonheid is relatief

nieuws
foto: Bob de Vries

Onze partner beoordelen we als aantrekkelijker dan objectieve vreemdelingen dat doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder zeventig koppels in de leeftijd tussen achttien en 37 jaar die gemiddeld twee tot drie jaar samen waren.

De onderzoekers lieten de koppels een vragenlijst invullen waarin gevraagd werd naar de aantrekkelijkheid van hun partner. Achteraf kregen ze een foto van zichzelf en hun partner te zien en moesten ze een beoordeling geven qua aantrekkelijkheid. Een andere groep deed precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde. Later in het onderzoek kregen de vreemdelingen de foto’s onder ogen en werd gevraagd de aantrekkelijkheid te beoordelen.

Daaruit blijkt dat zowel mannen als vrouwen zichzelf en hun partner aantrekkelijker vinden dan de vreemdelingen. Een verrassing voor de onderzoekers was het feit dat uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers die eerst naar de foto’s keken niet objectiever waren. Aantrekkelijkheid op basis van beelden kreeg maar een iets lagere beoordeling in vergelijking met de quotering op basis van het geheugen.