Categorieën: Nieuws

‘Schaf zes conservatoria af’

Nederland heeft teveel conservatoria. Van de negen zouden er zes moeten verdwijnen. Dat zeggen een aantal huidige en voormalige bestuurders en docenten van conservatoria in De Volkskrant.

De negen muziekopleidingen, waaronder het Prins Claus conservatorium in Groningen, worden op dit moment geconfronteerd met forse bezuinigingen door het Rijk. Volgens enkele medewerkers van met name conservatoria in de Randstad, zou het muziekonderwijs er bij gebaat zijn dat er nog maar drie topinstituten overblijven. Dat zou bekostigd moeten worden door de andere conservatoria op te doeken.

Het Prins Claus conservatorium, viel vorig jaar al buiten de boot bij het toewijzen van master-opleidingen. De Hanzehogeschool besloot daarop om de twee-jarige opleiding uit eigen zak te bekostigen.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Inderdaad: er zijn te veel conservatoria in Nederland. Er studeren te veel vakmusici af in verhouding tot de vraag. Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan maar ik weet als alumnus van het Conservatorium Groningen dat minstens de helft van mijn toenmalige studiegenoten een ander beroep heeft. Volgens mij kun je met 4 conservatoria gemakkelijk uit de voeten: 1 in de Randstad, 3 in de provincie (Noord, Oost, Zuid). Laat de 4 conservatoria ook onderling nauw samenwerken. Maak van de overige conservatoria weer een muziekpedagogische akamdemie. Er is vooral ook behoefte aan goede docenten voor muziekonderwijs: het pedagogische onderdeel van de vakstudie is tegenwoordig een schaduw van wat het vroeger was op de muziekpedagogische akademies: daar werd veel aandacht besteed aan de wijze waarop je lesgaf. Tegenwoordig doet men het er een beetje bij. Ik vind het in het algemeen geen slechte zaak als onderwijs aansluit op de behoefte van de maatschappij, tenslotte gaat het om veel overheidsgeld (ons geld). In dat licht mogen wat mij betreft al die leuke hobby-opleidingen in het
    MBO helemaal verdwijnen.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

4 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

4 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

7 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

8 uur geleden