Nederland heeft teveel conservatoria. Van de negen zouden er zes moeten verdwijnen. Dat zeggen een aantal huidige en voormalige bestuurders en docenten van conservatoria in De Volkskrant.
De negen muziekopleidingen, waaronder het Prins Claus conservatorium in Groningen, worden op dit moment geconfronteerd met forse bezuinigingen door het Rijk. Volgens enkele medewerkers van met name conservatoria in de Randstad, zou het muziekonderwijs er bij gebaat zijn dat er nog maar drie topinstituten overblijven. Dat zou bekostigd moeten worden door de andere conservatoria op te doeken.
Het Prins Claus conservatorium, viel vorig jaar al buiten de boot bij het toewijzen van master-opleidingen. De Hanzehogeschool besloot daarop om de twee-jarige opleiding uit eigen zak te bekostigen.
Het geld om de Martintoren toch te verlichten tijdens de feestdagen is binnen. Nu is…
De geplande staking van apotheekmedewerkers van de komende week mag niet doorgaan. Dat bepaalde de…
Het volle stroomnet in Groningen heeft geen directe invloed op de voortgang van de versterkingsopgave.…
De 61ste editie van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen (IICH) gaat vandaag van start…
Vanaf 6 januari kunnen verenigingen en organisaties in Groningen weer subsidie aanvragen voor projecten rond…
Vrijdag blijft het droog en is er veel bewolking, afgewisseld door een paar opklaringen. Het…
Bekijk reacties
Inderdaad: er zijn te veel conservatoria in Nederland. Er studeren te veel vakmusici af in verhouding tot de vraag. Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan maar ik weet als alumnus van het Conservatorium Groningen dat minstens de helft van mijn toenmalige studiegenoten een ander beroep heeft. Volgens mij kun je met 4 conservatoria gemakkelijk uit de voeten: 1 in de Randstad, 3 in de provincie (Noord, Oost, Zuid). Laat de 4 conservatoria ook onderling nauw samenwerken. Maak van de overige conservatoria weer een muziekpedagogische akamdemie. Er is vooral ook behoefte aan goede docenten voor muziekonderwijs: het pedagogische onderdeel van de vakstudie is tegenwoordig een schaduw van wat het vroeger was op de muziekpedagogische akademies: daar werd veel aandacht besteed aan de wijze waarop je lesgaf. Tegenwoordig doet men het er een beetje bij. Ik vind het in het algemeen geen slechte zaak als onderwijs aansluit op de behoefte van de maatschappij, tenslotte gaat het om veel overheidsgeld (ons geld). In dat licht mogen wat mij betreft al die leuke hobby-opleidingen in het
MBO helemaal verdwijnen.