Patiënten liggen lang in UMCG

nieuws

De gemiddelde ligduur van een patiënt in het UMCG is 5,32 dagen en daarmee het langst van alle academische ziekenhuizen van Nederland. Dat blijkt uit de Ligduurmonitor Nederlandse Ziekenhuizen die maandag verschenen is.

De cijfers hebben betrekking op 2010. Uit de landelijke cijfers blijkt dat de gemiddelde ligduur in een ziekenhuis gedaald is. Toch valt op dat de academische ziekenhuis achterblijven bij andere ziekenhuizen. Het UMC St. Radboud heeft de kortste score met 3,25 dagen. In Groningen is dus de gemiddelde ligduur twee dagen langer. Van alle ziekenhuizen is de gemiddelde ligduur in 2010 3,17 dagen. Dit is een daling van 4,5 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

De verschillen zijn volgens het onderzoek te wijten aan de patiëntenlogistiek. Hoe slimmer een ziekenhuis werkt, hoe korter de ligduur is. De ziekenhuizen die veel aandacht hebben besteed aan efficiënt werken, profiteren daarvan bij alle afdelingen, zowel bij de poli als bij dagbehandeling en de kliniek. Eén van de conclusies van het onderzoek is dan ook dat ziekenhuizen erg veel van elkaar zouden kunnen leren.