Raadsleden verrast door Chinese stedenband

Een aantal gemeenteraadsleden is boos op het college van B&W over het feit dat ze de voorgenomen stedenband met de Chinese stad Xi’an via een tweet van burgemeester Rehwinkel moesten vernemen.

De ChristenUnie en GroenLinks uitten hierover eerder al hun ongenoegen en ook de SP en het CDA zijn ontevreden over de gang van zaken. Fractievoorzitter Jan Seton van het CDA zegt “honderd procent” verrast te zijn door de beslissing van het stadsbestuur. “De beslissing is nu al genomen en kan moeilijk terug gedraaid worden”, aldus Seton.

Groningen heeft reeds banden met de Chinese stad Tianjin, waardoor Seton zich afvraagt of een stedenband met nog een Chinese stad zinvol is. Deze vraag had hij graag willen bespreken met de gemeenteraad. Andere officiële stedenbanden van Groningen zijn San Carlos in Nicaragua en Moermansk in Rusland.

Aanstaande woensdag gaat het College van B&W de nieuwe stedenband toelichten. Xi’an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi in het midden van China. De stad is vooral bekend door het beroemde Terracottaleger.