Categorieën: Nieuws

Schoolschoonmakers voeren actie bij O2G2

De schoonmakers van Groningse scholen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel voeren dinsdag actie. Ze voelen zich geïntimideerd en opgejaagd. Ze moeten steeds harder werken terwijl ze minder verdienen.

De schoonmakers houden dinsdag om twee uur de mensen van onderwijsgroep O2G2 aan de Leonard Springerlaan een spiegel voor. Ook reiken ze een WC-borstel aan met het verzoek om te helpen met poetsen. Vervolgens zetten ze hun acties voort in Ter Apel.

Volgens de schoonmakers heeft O2G2 een bedrijf ingehuurd dat lak heeft aan de CAO en niets geeft om zijn werknemers. De schoollokalen kunnen nog maar eens per week schoongemaakt worden, aldus een schoonmaakster. Dat is niet goed voor kinderen met astma. Als de actie niets oplevert, willen de schoonmakers de ouders van de scholieren inschakelen.

 

 

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het gaat om de Effectief Groep (De slavendrijvers!)Leert een kleine Google-zoektocht mij. Weer een voorbeeld dat het aanbestedingssysteem op de helling moet. Er wordt veel te eenzijdig naar de prijs gekeken. Hierdoor komen de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden onder druk te staan. Vroeger werden scholen schoongemaakt door moeders die wat bijverdienden. Laten we dat weer in ere herstellen. Kleinschaligheid FTW.

    • "Vroeger werden scholen schoongemaakt door moeders die wat bijverdienden. Laten we dat weer in ere herstellen."

      Is dat jou oplossing voor dit probleem?
      Kortzichtig hoor, daar word dit probleem echt niet mee opgelost!

  • gister weer een gesprek geweest wat niets opgeleverd heeft alleen weer een leugen want als je weet dat ik in mn ocs tshirt op een pand rond loopt weet je ook dat het niet goed gaat op de scholen heb ondertussen al reacties van direkties die vinden dat het slecht gaat maar ja de stichting og2g gaat voor kwaliteit en effektief gaat voor de bezuinigingen en ja als je je vriend zn boterham afpikt hoe goed of hoe slecht ben je dan wel niet. we gaan dinsdag weer verder met de akties dus mensen om 10 uur bij de fnv leonard springlerlaan en neem de kids mee het is vakantie en het gaat tenslotte om hun dat ze straks weer op een schone school terecht kunnen.

  • Schoonmakers O2G2 weer in actie

    “Scholen in Groningen te vies voor leerlingen door 25% bezuiniging”

    Dinsdagmorgen komen de schoonmakers van de onderwijsgroep O2G2 in Groningen weer in actie. Ze eisen dat de bezuinigingen van juni dit jaar teruggedraaid worden. Acties van schoonmakers in Amsterdam leidden vorige week tot het terugdraaien van onmogelijke werkdrukverhogingen. In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de smeerboel in de scholen.

    Twee weken geleden kwamen de schoonmakers van scholen in Groningen voor het eerst in actie. Ze boden de directie van O2G2 een wc-borstel aan (zie bijlage). O2G2 heeft schoonmaak te goedkoop ingekocht voor de kwaliteit die geleverd moet worden. Dat leidt tot extreem hoge werkdruk, rechten die onder druk komen en smerige toiletten. In een reactie schoof O2G2 alle verantwoordelijkheid van zich af. Wel werd beloofd de tekorten op lonen en de overtredingen op de schoonmaak CAO te repareren.

    Schoonmaakster Alie Apol : “De meesten kunnen nu even weer boodschappen doen maar de onmenselijke werkdruk en veel van de gestolen werkuren zijn daarmee niet veranderd. “

    De schoonmakers hebben inmiddels veel medestanders. Schooldirecteuren, leraren en kinderen klagen nu al weken over de nieuwe inzet van de schoonmaakuren. Dinsdagmorgen om 10.00 gaan de schoonmakers antwoord halen bij O2G2. Deze organisatie heeft de bezuiniging op de schoonmaak van scholen in Groningen in gang gezet. De schoonmakers- en hun medestanders- willen dat de bezuiniging word teruggedraaid. Wanneer de schoonmakers dinsdag geen concreet antwoord krijgen, zullen er meer acties volgen.

    Schoonmaakster Brigitte de Waal : “We roepen leerlingen, leraren en schooldirecteuren op om met ons mee te doen. Het is nu al zo vies in de scholen dat het slecht is voor de gezondheid van de leerlingen. Wij willen niets liever dan ons werk goed doen, maar we krijgen ons werk nu niet af. Het is onmogelijk wat er van ons gevraagd wordt. We zijn mensen, geen robots.”

    O2G2 besteedde kort voor de zomervakantie de schoonmaak van de scholen in Groningen uit aan schoonmaakbedrijven Effectief en ICS. Een organisatorische puinhoop die door Effectief word bevestigd en een forse sanering van 25% leidde tot groot leed onder de schoonmakers die soms al meer dan 10 jaar de scholen schoonmaken. Dat de viezigheid in de scholen nu abnormale proporties aanneemt, bevestigen enkele schooldirecteuren desgevraagd. Zij hebben ook al formeel geprotesteerd zonder enig resultaat. De Algemene Onderwijs Bond heeft al aangegeven de schoonmakers te steunen. Daarnaast zijn er ook Tweede Kamervragen over de gang van zaken.

    Voor informatie :

    Bart Plaatje, organizer FNV-bondgenoten, 06-20045610

    Ron Meyer, bestuurder FNV-bondgenoten, 0623248899

Recente berichten

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

46 minuten geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

1 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

3 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

4 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

5 uur geleden

Locatie Hoogeweg 9 krijgt over vijf jaar forse woningbouw

Bouwbedrijf Trebbe neemt de ontwikkellocatie Hoogeweg 9 over van Elker jeugdhulp en onderwijs. Beide organisaties…

5 uur geleden