Milieudeskundige Martijn van der Glas vindt dat het bericht vanmorgen in dagblad Trouw met enige nuance bekeken moet worden. Trouw meldde dat Groningen de meest vieze binnenstad van Nederland heeft. Volgens Van der Glas beoordeelt Groningen de vervuilde plekken veel strenger dan andere grote steden en lijkt het daardoor erger dan het is.
Groningen telt namelijk 28 zogeheten humane spoedlocaties. Dat wil zeggen dat op deze plekken de bodem ernstig verontreinigd is en er acute risico’s voor de gezondheid van de mens kunnen bestaan. In vergelijking tot andere grote steden in Nederland is dit heel veel.
De milieudienst kan hier niets over zeggen maar zegt dat de mogelijkheid bestaat dat dit inderdaad het geval is. De dienst zegt dat de bewoners van Groningen zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Er wordt de komende jaren gekeken welke locaties gesaneerd moeten worden en welke locaties geen gevaar vormen.
Op eerste kerstdag organiseren Italiaans Eetcafé Olivier en Café Merleyn in samenwerking met een groep…
Groningen gaat een grijze kerst tegemoet. Na een kille kerstavond zijn de temperaturen op eerste…
In kapsalon Black Hair Creation aan de Johan de Wittstraat zijn de afgelopen tijd behoorlijk wat…
De fractie van de SP heeft de afgelopen dagen taarten rondgebracht bij Groningse apotheken. Dat…
Maandagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de afrit van de N7 in de richting van…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
Bekijk reacties
Groningen telt 28 humane spoedlocaties. Volgens Trouw "betreft het bedrijfsterreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen die vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen, zware metalen, PAK's en vluchtige aromaten. Volgens de wet is er sprake van een humane spoedlocatie als er ACUTE RISICO'S voor de mens zijn, doordat bijvoorbeeld op die plekken groente wordt geteeld of door kinderen wordt gespeeld. Ook kunnen vluchtige stoffen uitdampen in woningen en vervolgens worden ingeademd."
Hoe kan dat nou erger lijken dan het is? En als het bedrijfsterreinen betreft, hoe kan het dan dat de gemeente en provincie (dus de burger) daarvoor op moeten draaien? Groningen hanteert toch de vuistregel: "de vervuiler betaalt!"?.