Milieudeskundige Martijn van der Glas vindt dat het bericht vanmorgen in dagblad Trouw met enige nuance bekeken moet worden. Trouw meldde dat Groningen de meest vieze binnenstad van Nederland heeft. Volgens Van der Glas beoordeelt Groningen de vervuilde plekken veel strenger dan andere grote steden en lijkt het daardoor erger dan het is.
Groningen telt namelijk 28 zogeheten humane spoedlocaties. Dat wil zeggen dat op deze plekken de bodem ernstig verontreinigd is en er acute risico’s voor de gezondheid van de mens kunnen bestaan. In vergelijking tot andere grote steden in Nederland is dit heel veel.
De milieudienst kan hier niets over zeggen maar zegt dat de mogelijkheid bestaat dat dit inderdaad het geval is. De dienst zegt dat de bewoners van Groningen zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Er wordt de komende jaren gekeken welke locaties gesaneerd moeten worden en welke locaties geen gevaar vormen.
Vrijdag begint nevelig en bewolkt, maar algauw breekt de zon door. Het blijft droog. In…
De Verlengde Lodewijkstraat is van maandagochtend 07.00 uur tot zaterdag 3 mei 16.00 uur vanwege…
De Aziatische hoornaar vindt steeds meer haar weg in onze provincie. Afgelopen jaar zijn hier…
FC Groningen heeft Atty Eelkema aangesteld als hoofdtrainer van FC Groningen Vrouwen 1. Eelkema tekent…
Van dinsdagavond 29 april tot en met vrijdagochtend 2 mei vinden op meerdere plekken rond…
Bewoners van de 'kabouterhuisjes' aan de Van Oldenbarneveltlaan 8 t/m 28 en Borgwal 100 t/m…
Bekijk reacties
Groningen telt 28 humane spoedlocaties. Volgens Trouw "betreft het bedrijfsterreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen die vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen, zware metalen, PAK's en vluchtige aromaten. Volgens de wet is er sprake van een humane spoedlocatie als er ACUTE RISICO'S voor de mens zijn, doordat bijvoorbeeld op die plekken groente wordt geteeld of door kinderen wordt gespeeld. Ook kunnen vluchtige stoffen uitdampen in woningen en vervolgens worden ingeademd."
Hoe kan dat nou erger lijken dan het is? En als het bedrijfsterreinen betreft, hoe kan het dan dat de gemeente en provincie (dus de burger) daarvoor op moeten draaien? Groningen hanteert toch de vuistregel: "de vervuiler betaalt!"?.