Het dossier van de van oorlogsmisdaden verdachte Klaas Carel Faber moet openbaar worden gemaakt. Dat schrijft minister-president Mark Rutte aan de Tweede Kamer.
Faber werd tijdens de Tweede Wereldoorlog berucht vanweze zijn werk voor de Sicherheitsdienst in het Noorden. Het noordelijk hoofdkwartier van de SD zetelde in het Scholtenhuis aan de Grote Markt. In 1944 werden Faber en zijn broer, Pieter Johan Faber, aangesteld als Wachtmeesters van de Staatspolitie in Groningen, waar zij zich uiterst actief toonden. Ook maakte Faber samen met zijn broer deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork. De broers, die zeer gewelddadig optraden, waren betrokken bij de executies van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg.
Het dossier van Faber ligt in het Nationaal Archief en is alleen in te zien als hij daar zelf toestemming voor geeft, of als hij is overleden.
Met een rapportcijfer van 5,8 is Groningen het afgelopen jaar een stuk 'toiletvriendelijker' geworden. Het…
Het vertrouwen van Groningers in de aanpak van de gaswinningsproblematiek blijft laag. Uit de tiende…
Vanaf komende maandag krijgt het Winschoterdiep-oostzijde, ten noorden van de zuidelijke ringweg, nieuwe riolering. Voor…
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet langer bijdragen aan de leefbaarheid en economie in…
De Partij voor de Arbeid (PvdA) heeft een 'tienpuntenplan' opgesteld om te investeren in het…
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…