Categorieën: Nieuws

‘Geen peukgooier bij intocht Sinterklaas’

Het paard dat is overleden tijdens de optocht van Sinterklaas schrok niet van een sigarettenpeuk. Dat zeggen althans verschillende ooggetuigen in reactie op de berichtgeving van OOG Radio en Televisie.

Volgens de politie zou het paard geschrokken zijn van een toeschouwer die een brandende sigaret naar het dier gooide, waarna het uitgleed en overleed. Maar verschillende bezoekers van deze website die het ongeval van dichtbij hebben gezien weerspreken dat verhaal. Volgens hen was het dier in slechte conditie en gleed het zelf uit, mogelijk omdat het dier geen hoefijzers droeg. Daarnaast zou het paard oogkleppen hebben gedragen, wat het minder aannemelijk maakt dat het paard het heeft kunnen zien wanneer er een sigaret naar hem werd gegooid.

‘[De paarden] waren zo gestressed en zo zwak, ze konden niet meer’, schrijft Kim, die op een meter afstand stond toen het gebeurde: ‘niemand heeft wat tegen dat paard gegooid.’ Een andere bezoeker schrijft: ‘De paarden waren beide vanaf het begin af aan extreem in de stress.’ Ook volgens Marieke bezweek het paard uit zichzelf: ‘Ik heb zelf een paard gehad en jaren gereden, ik weet wat ik zie. Bij de museumbrug waren ze al aan het stijgeren en nat en dampend van het zweet.’

Martijn Middel

Bekijk reacties

  • Straks worden na de olifanten ook de paarden verboden bij de intocht, dat kan al helemaal niet meer zeg. Daarna de boten, en dan hebben we geen sinterklaas meer.

  • Voordat we iemand de zwarte piet toewijzen (hoe toepasselijk) lijkt het me beter om goed te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Eerst de oorzaak achterhalen en dan kun je pas stellen of er iemand schuldig aan is. Nu gaan er indianenverhalen de ronde doen en weet iedereen prima hoe een ander het had moeten doen, maar niemand greep in.....

  • het paard van Sint hoeft niet verboden maar zoveel paarden, schapen en ezels hoeven toch zeker niet mee te lopen. Heeft niks met Sinterklaas te maken. En laat een dierenarts vooral naar de conditie van de beestjes kijken voor ze de drukte in moeten.

  • Altijd weer worden dieren het slachtoffer van 'volksvermaak'. Natuurlijk rijdt die goede sint op een paard; een levend wezen met gevoel- niet te vergelijken met een boot!
    Misschien zou een dierenarts of de dierenbescherming voor aanvang van een evenement erop toe kunnen zien, of paarden (in dit geval) fysiek en psychisch zoiets aankunnen.

    • Weet je wat de organistatie zei op de radio dat het een stapje te ver is om te kijken of een dier het aan kan om met de stoet mee te lopen. Schandalig toch, vandaar dat dit gewoon kon gebeuren. Wij vroegen ons nog af waarom niemand deze beesten uit de stoet halen maar aangezien is er niemand die naar deze beesten om kijkt want dat gaat ze te ver!

  • Ik vraag me af of je er zelf bij was Jaap. Natuurlijk mogen er dieren mee met de optocht lopen en het is echt niet zielig dat een paard met de optocht mee gaat maar dan mag je toch zeker wel verwachten dat de paarden op een goede veilige en leuke manier voor iedereen met de optocht mee loopt. De andere paardjes deden het harstikke goed en dat was leuk om te zien maar iedereen keek vanaf het begin tot aan de dood van een van de paarden met heel veel medelijden en afschuw naar deze twee paarden in de optocht. Iedereen deed een stapje naar achteren toen deze kar voorbij kwam omdat ze zo gestresst waren dat ze al een gevaar waren voor zichzelf en het publiek. Het had ook anders kunnen aflopen en waren ze het publiek in gegaan. Ook al waren de paarden niet overleden dan nog kon dit wat mij betreft abosluut niet door de beugel. Deze paarden zijn gedurende de hele optocht door een hel gegaan. Sowieso onzin dat een optocht zonder dieren niet leuk kan zijn, dat maakt onze kinderen echt niets uit. Het gaat om alle pieten en sinterklaas. Je moet het niet zo zwart wit zien, wat heeft een boot te maken met een mishandeld dier. Zo zie ik het en niet anders! Ik zeg niet dat Kuipers slecht voor zijn paarden is maar hij heeft hierin echt verkeerd gehandeld en het maakt me echt boos dat hij nu gewoon staat te liegen want nu roept hij dat ze pas vanaf het zuiderdiep gestresst waren nu er steeds meer getuigen komen. Absoluut niet waar! Ik sprak gisteren iemand die mee liep met een paardje en ze waren bij aanvang al gestresst, al voor dat de stoet begon.

  • waarom heeft niemand ingegrepen toen men zag dat de paarden uitgeput waren? of bokte en steigerden? of zeik nat waren van het zweet?Ik lees veel commentaar maar wie is er naar de organisatie gestapt toen hij of zij iets constateerde. iedereen die commentaar levert van "ik had toen al gezien dat het niet goed ging" en die niks heeft gedaan is in mijn ogen medeverantwoordelijk. Als er ook maar 1 iemand duidelijk naar voren was gekomen had die veel bijval uit het publiek kunnen verwachten en waren de paarden waarschijnlijk naar huis gestuurd. reageer als dat nodig is en niet achter af!

    • Helemaal mee eens. Al die mensen die zich nu melden hadden toen hun mond open moeten trekken en niet nu naar afloop .

      Het blijft triest wat er is gebeurd, maar men moet het drama ook niet groter maken dan het is.

    • Heel goed gezegd Inge. Veel commentaar en zelfs aangifte bij de dierenbescherming maar niet in gegrepen.

    • Duidelijk te merken dat jullie er zelf niet bij waren met je kleine kinderen van 2 en 4 jaar. Wel heel makkelijk gedacht en gezegd als je er zelf niet bij bent geweest, je praat wel anders als je er met je neus boven op staat en je kind moet alles zien.

  • Inge je staat daar met kleine kindjes midden in de drukte, langs een optocht met allemaal mensen van de bewaking en politie erbij, die je streng aan de zijlijn houden en soms met hekken ervoor. Waar moet je heen gaan op zo'n moment terwijl je met je kleine kindjes op pad bent en geen kant op kan. Je kind laten staan en in de drukte iemand van de organisatie opzoeken tussen al die honderden mensen? Ik weet niet hoe jij dat ziet hoor! Een beetje raar dat je nu mensen die erbij waren en die nog steeds erg geschokt zijn van wat er gezien is mede verantwoordelijk houdt. Zo gemakkelijk werkt dat niet, en er zijn echt wel mensen die hebben geroepen dat de paarden eruit moesten. Ook tegen de politie, ze luisteren niet eens naar wat je zegt. Zijn allemaal druk bezig de mensen aan de kant te houden en de stoet te begeleiden. Ze hadden de paarden er ook echt niet uitgehaald als ik bijvoorbeeld iemand van de organisatie te pakken kreeg en zei dat de paarden eruit moeten. Dacht je dat ze dan zouden zeggen, oja mevrouw u heeft gelijk we halen nu onmiddelijk de paarden eruit. De organisatie doet er nu al luchtig over laat staan als een bezoeker komt vertellen dat de paarden eruit moeten. Petje af als jij wel met je kleine kindjes bij je naar iemand van de organisatie was gaan zoeken tussen alle drukte.

    • Bij een dier in nood kun je 144 bellen. Het nieuwe landelijke nummer voor dieren in nood. Aangezien de meeste mensen, ook met kleine kinderen, wel een mobieltje op zak hadden had je dus gewoon even kunnen bellen.

      • Er is ook door een aantal mensen gelijk naar de dierenpolitie en sowieso naar 112 gebeld wat ik begrepen heb. Zelf wist ik niet dat er iets van een dierenpolitie bestaat, had ook geen mobiel op zak maar sowieso had mijn man gedacht omdat de optocht net begonnen was (de eerste keer dat wij er stonden) dat deze paarden er gewoon uitgehaald zouden worden. De tweede keer dat wij er stonden liepen ze langs ons heen en waren we helemaal verbaasd dat ze nog mee liepen en een paar meter later vallen ze neer. Er wordt nu heel makkelijk over gesproken over mensen die er niet bij waren dat de toeschouwers die erbij waren net zo verantwoordelijk zijn want dan hadden ze maar toen moeten bellen en achteraf mag je niet zeuren want dan had je het maar gelijk moeten doen. Heel simpel gedacht want je laat dat niet zomaar los wat je hebt gezien met al die kinderen die totaal in shock waren. Als de organisatie en de stalhouder gewoon toegegeven hadden dat ze een inschattingsfout gemaakt hebben inplaats van zichzelf proberen in te dekken met een sigaretten verhaal en eerst zeggen dat bijna geen mens en kind het heeft geziendan waren de reacties niet zo heftig geweest. Dat is waar ik me kwaad om maak, en dan met zulke reacties er nog bij.

    • Gelukkig mag je in Nederland je mening zeggen. Ik heb alleen geconstateerd dat je in ieder geval 144 had kunnen bellen als reactie op uitspraken dat je met kleine kinderen geen kant op kon. Dan had je nog steeds 144 kunnen bellen. Ook al had je een hele kindercreche bij je. Dat je er meteen overheen schreeuwt en je kwaad maakt is je eigen probleem. Je reageert niet op mijn uitspraak. Je haalt er van alles bij omdat het je kennelijk dwars zit maar het heeft niets met mijn opmerking te maken.
      Verder reageren op iemand die er van alles bij haalt en loopt te schreeuwen heeft weinig zin.

      • Volgens mij reageer ik toch gewoon op je reactie die jij hebt gegeven? Ik reageer verder zo omdat hier gezegd wordt dat wij niet moeten zeuren dan hadden we dat gelijk maar moeten doen en dat we dus achteraf niet meer moeten praten. En dat wij net zo verantwoordelijk zijn omdat we toen niets gedaan hebben. De dierenpolitie bestaat nog maar net. En ik wist daar het bestaan niet eens van. En daarbij komt dat er mensen geroepen hebben dat de dieren eruit moeten en de politie hebben gebeld of dit de dierenpolitie was dat weet ik niet. En wat ik eerder ook al aangaf na aanleidng van jou reactie, had ik sowieso geen telefoon bij me. Jij geeft je mening en daar reageer ik ook gewoon op, dat mag toch ook. Ik zeg niets verkeerds en overschreeuw ook helemaal niets, zeg alleen maar dat ik vind dat er nu makkelijk over geoordeeld wordt door mensen die er zelf niet bij waren.

        Gelukkig gaat de pvd nu serieus kijken naar deze gebeurtenis, mensen die verstand van zaken hebben. Kuipers is verder geen slechte man voor zijn paarden maar hij heeft in deze gewoon de verkeerde beslissing gemaakt. Hij had voor de paarden en de veiligheid van de mensen moeten kiezen en er met de paarden uit moeten stappen. Dat had hij samen met de organisatie gewoon gelijk moeten toegeven. Dan was er niet zoveel onebgegrip als nu en dat is jammer. Ik hoop maar gewoon dat ze hier een les uit halen en de volgende keer wanneer een paard er duidelijk niet aan toe is er voor kiezen dit paard niet mee te laten rijden met de stoet. Desnoods een arts erbij halen die naar de dieren kijkt en die een eindbeslissing maakt. Er zijn genoeg paarden die het niet erg vinden en er prima tegen kunnen.

  • Als ik het arme dier eerder had gezien had ik het gemeld en gezegt die beesten kunnen en mogen niet meer meelopen maar helaas toen ik het arme dier zag viel het 5 sec later dood voor me voeten neer. Had ik het maar eerder gezien dan had ik er zeker melding van gemaakt!!!!!

  • ps Oosting helemaal mee eens er zijn idd mensen geweest die zeiden die paarden moeten uit de optocht zijn gevaar voor zichzelf en anderen maar idd wordt niet naar geluisterd alleen hand boven hun zelf gehouden met iemand gooide een peuk ja ammehoela

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

10 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

11 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden