Mogelijk woningbouw op Hortus Haren

nieuws

De gemeente Haren maakt de weg vrij om de Hortus in Haren te veranderen in een openbaar park waarin ook woningen gebouwd mogen worden. Haren overlegt met de Rijksuniversiteit Groningen over de terreinen van het voormalige Biologisch Centrum, de Hortus en de parkeerterreinen.

De Rijksuniversiteit wil alle bezittingen in Haren-Noord verkopen. Per 1 januari geeft de Rijksuniversiteit dan ook geen bijdrage meer aan de Hortus, die op eigen benen verder moet. Onlangs maakte de directie van de Hortus bekend, dat zij denkt dat de Hortus ook zonder subsidie kan bestaan. De gemeente Haren is niet tegen het voortbestaan van de tuin, maar wil in ieder geval daar geen geld in stoppen. Daarom maakt zij alvast plannen wat er met de Hortus moet gebeuren als het als toeristische attractie geen bestaansrecht heeft.

In dat geval moet de Hortus een park worden waar op beperkte schaal woningbouw wordt toegestaan. De beeldbepalende elementen van de Hortus moeten wat Haren betreft in ieder geval blijven bestaan. Op het terrein van het voormalige Biologische Centrum moet intensieve bebouwing komen. Omdat daarvoor op dit moment geen markt is, wil de universiteit de komende vijf tot tien jaar het terrein gebruiken om er enige honderden buitenlandse studenten te vestigen. De gemeente Haren moet daarvoor het bestemmingsplan nog wel aanpassen. De beide parkeerterreinen die de RuG bij de Hortus bezit worden mogelijk aan Haren verkocht. Ook daar moet in de toekomst woningbouw komen.

De Hortus zelf wil nog niet reageren op de plannen en wacht de informatiebijeenkomst voor omwonenden van dinsdagavond af.