Categorieën: Nieuws

Gemeente laat museum niet failliet gaan

De gemeente zal het Groninger Museum niet failliet laten gaan. Burgemeester Rehwinkel zegt dat de stad, en het museum zelf, zich een faillissement niet kunnen permitteren. Het Groninger Museum verkeert in grote financiële problemen. Dat komt vooral door een te duur uitgevallen verbouwing en de aankoop van te dure exposities.

Als schuldeisers nu hun geld willen is het museum failliet. Museumdirecteur Kees van Twist kreeg kort geleden al een zakelijk directeur naast zich. Dat is George Verberg, de voormalige topman van de Gasunie en ook lid van de raad van toezicht van het museum. De raad van toezicht greep eerder niet in toen de verbouwing veel duurder uitviel.

Verberg stuurt de gemeente volgende week een analyse van de problemen en de financiële situatie van het Museum.
Rehwinkel wil nog voor de kerst meer duidelijkheid scheppen over de situatie. En op welke manier de gemeente een fallisement wil voorkomen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Als het museum failliet gaat zou de collectie verpatst kunnen worden en voor eeuwig voor de stad verloren gaan. Ik stel voor dat de gemeente en provincie een noodkrediet verstrekken en er een plan de campagne komt om dat museum weer gezond te maken.

  • Het is inderdaad heel vreemd dat een lid van de raad van toezicht als tijdelijk algemeen directeur een analyse moet geven van de situatie. Dan begrijpt toch iedereen dat Verberg de schuld vooral in de schoenen van Kees van Twist gaat schuiven om zo zijn eigen falen en dat van de raad te verbloemen. Waarom accepteert de gemeente dit?

  • Ook hier zie je het opnieuw, het is makkelijk zaken doen met andermans (belasting)gelden. Wellicht een eye opener voor de inwoners van deze gemeente om nu opnieuw te ervaren hoeveel teveel er is en wordt gefinancierd door de gemeente Groningen, (lees college B&W) wat je nu al ziet bij Meerstad en wat zich straks ook zal gaan manifesteren bij aan het nu nog te bouwen Forum.

    Van Twist, als eindverantoordelijke, heeft zich teveel laten leiden ten faveure van zijn eigen image i.p.v. dat hij financieel verantwoord is gaan verbouwen.

  • @Anton, ik vind je reactie niet gepast en niet kloppend, George Verberg is een integer mens en zeer capabel. En ik heb er bewondering voor dat hij hij deze klus wil doen. Uiteindelijk was hij als voorztiiter van de raad van toezicht mede verantwoordelijk. Dat weerhoudt hem er niet van problemen duidelijk en adequaat aan het ligt te brengen.

Recente berichten

Buurttuin De Fontein officieel geopend: “Trots om zoveel enthousiasme en verbondheid te zien”

Na ruim een jaar van hard werken werd zaterdag, op Nationale Burendag, buurttuin De Fontein…

48 minuten geleden

Inspiratieloos FC Groningen heeft weinig te vertellen tegen Go Ahead Eagles

FC Groningen heeft zondagmiddag in eigen huis met 0-1 verloren van Go Ahead Eagles. De…

1 uur geleden

AFGELOPEN: FC Groningen verliest van Go Ahead Eagles

FC Groningen neemt het zondagmiddag in de Euroborg op tegen Go Ahead Eagles. Na een…

3 uur geleden

Geef de Groningse natuur een stem: “Pure noodzaak in een tijd waarin biodiversiteit onder grote druk staat”

Verschillende politieke fracties in de gemeenteraad komen met een voorstel waarin zij de Groningse natuur…

3 uur geleden

Fietsbrug op zijn plek gehesen over noordelijke ringweg (foto’s)

De nieuwe fietsbrug over de noordelijke ringweg ligt op zijn plaats. In de nacht van…

4 uur geleden

Pielen met kwastjes en verfjes op de millimeter: “Zie je hoe de kabouter helemaal tot leven komt?”

Het is precisiewerk waar uiterste concentratie voor benodigd is: het schilderen en het zo mooi…

7 uur geleden