Het Martini Ziekenhuis heeft het laagste sterftecijfer van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2010 die dinsdag gepresenteerd zijn. In het IJselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel overlijden de meeste patiënten.
Welke redenen er aan ten grondslag liggen waarom het sterftecijfer in het Groningse ziekenhuis zo laag ligt, zijn volgens een woordvoerder moeilijk aan te wijzen. De cijfers moeten overigens in een bepaalde context geplaatst worden. Volgens de NVZ, de vereniging van ziekenhuizen, en de vereniging van universitaire ziekenhuizen, het NFU, zijn de data waarop de cijfers gebaseerd zijn niet waterdicht. Daarnaast vinden beide verenigingen de cijfers geen vergelijkingsmateriaal voor goede zorg.
De statistieken hebben daarnaast nog een tekortkoming omdat de patiënten die dertig dagen na hun ontslag uit het ziekenhuis alsnog overlijden, niet meegenomen worden in de cijfers. Het ministerie van VWS pleit er voor om ook deze mensen mee te nemen in de resultaten, zoals ook in Engeland gebeurt. De NVZ en de NFU zijn hier geen voorstander van, omdat dit volgens hen gevolgen kan hebben voor de ziekenhuizen. Mogelijk willen de hospitalen doodzieke patiënten niet behandelen omdat ze bang zijn dat de dood van een patiënt het sterftecijfer op kan krikken.
De ijshockeyers van GIJS hebben zaterdagavond met 10-3 gewonnen van Smoke Eaters uit Geleen. Vijf…
De dames van De Groene Uilen hebben zaterdag een derde overwinning geboekt in de promotiedivisie…
Jenning de Boo heeft zondagochtend de tiende tijd gereden op de tweede editie van de…
Inwoners van Onnen kunnen hun visie op verkeersstromen in hun dorp delen. Woensdagavond organiseert de…
Er rijden voorlopig geen treinen tussen het Hoofdstation en Groningen Europapark vanwege een verzakking van…
'Koud Water' is een film over de complexe vriendschap tussen twee jonge hooligans van FC…
Bekijk reacties
leuke vergelijking,
elke verkeersslachtoffer word met spoed naar het UMC gebracht en komt daar door zijn verwondingen te overlijden,
en dat is dan weer een min punt voor het UMC?
belachelijke en bespottelijk onderzoek
Het aantal sterftecijfer zegt toch niets over de kwaliteit van een ziekenhuis. De ene patiënt geeft nu eenmaal meer risico op complicaties dan de andere. (leeftijd, levensstijl, meerdere/complexere problemen). De ene handeling geeft meer risico dan de andere. Neem een heupfractuur. Iemand van 25 die na een ongeval een heupfractuur heeft opgelopen, maar met een goede conditie en geen andere complicaties zal over het algemeen sneller herstellen dan iemand van 85 met minder conditie, overgewicht en een hartprobleem om maar eens wat te vergelijken. Het umcg krijgt de meer gecompliceerde gevallen. Echt keuze heb je strakst ook niet want verzekeringsmaatschappijen, b.v Menzis, kiest vanaf 2012 voor zogenaamde topzorg. Menzis bepaalt naar welk ziekenhuis je moet. bv heb je een nieuwe heup nodig bij artrose dan vergoed Menzis dat alleen als je naar het Martiniziekenhuis gaat.