Categorieën: Nieuws

Arriva: “Wij hebben nagedacht wat onze treinen moeten kunnen”

Ondanks de sneeuw en temperaturen ver onder het vriespunt rijdt vervoersbedrijf Arriva deze dagen een normale dienstregeling. Volgens directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland komt dat omdat het bedrijf goed nagedacht heeft over wat een trein moet kunnen.

“Onze treinen zijn voor een groot gedeelte gemaakt in Zwitserland”, vertelt hij in het Radio 1 programma Nu Al Wakker. “Het is een heel ingewikkeld proces om aan goede treinen te komen. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een trein en een technologie die bruikbaar is in extreme omstandigheden”.

Het geheim waarom Arriva geen aangepaste dienstregeling hoeft te rijden, in tegenstelling tot andere vervoerders, is volgens Hettinga de opbouw van de trein. “Bepaalde technische componenten hebben wij bovenop onze treinen geplaatst. Andere vervoerders als de NS hebben dit onder de trein geplaatst”. Deze componenten veroorzaken ijsvorming die als een trein schudt, bijvoorbeeld als deze een wissel passeert, los laat. Deze ijsvorming kan vervolgens een wissel blokkeren. “Omdat wij dit bovenop onze treinen hebben zitten, hebben wij hier geen last van, want ik heb nog nooit een wissel boven een trein gezien”.

Een andere reden is de kleinschaligheid van het bedrijf. “De lijnen binnen ons bedrijf zijn kort, en we hebben weinig ‘overheads’. Dit betekent dat als zich een probleem voordoet, wij heel snel mensen ter plaatse kunnen hebben”. Ook voor de komende dagen voorziet de directeur geen problemen. “We rijden en we zullen dat ook blijven doen”.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • ook nu vergelijkt Heitinga appels met peren en maakt hij op een goedkope manier (lees onder de gordel) weer gebruik van andermans leed. De treinen bij NS zijn elektrische treinen dit in tegenstelling tot de diesels van Arriva. Daarnaast rijden ze met een veel hogere snelheid en langere afstanden. hierdoor is de bevriezingstemperatuur vele malen hoger dan de diesels van Heitinga. Het zou Heitinga sieren als hij gewoon het zuivere verhaal vertelt of, nog beter, zich stil houdt.

  • @ Roelf : Arriva rijdt ook met elektrische treinen (Dordrecht - Geldermalsen), die net zo snel (cq sneller) kunnen rijden als die van de NS. Ook Veolia maakt gebruik van dezelfde treintypen (DE en E). Ze lijken inderdaad minder storingsgevoelig te zijn dan de nieuwe treinen van NS.

  • Hettinga: wij hebben nagedacht wat onze treinen moeten kunnen.
    Jaja,elke bestuurder van arriva klaagt over schouder ivm openen raam bij vertrekprocedure. machinistenstoel voldoet niet, laatst gesproken met een bestuurder van arriva die vertelde dat er vrijwel geen trein van hun rondrijdt zonder mankement.
    even over de vorstperiode :toiletten arrivatrein bevroren, zowel di ochtend als do avond dupe van uitval treinen arriva door vorst.'s ochtends regelmatige koude treinen. Het wordt tijd dat de media hier een in duikt, maar ja scoort niet zo makkelijk als de NS.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

4 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

6 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

6 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

9 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden