Categorieën: Nieuws

GroenLinks stelt vragen over spoorwerkzaamheden Europapark

Tweede Kamer-lid Ineke van Gent heeft schriftelijke vragen gesteld over de werkzaamheden aan het spoor tussen Groningen en Assen. De politica vraagt zich af waarom er niet gewoon treinen tot station Haren kunnen rijden, want dit zou de reistijd behoorlijk ten goede komen..

“Er zijn twee redenen waarom we de treinen niet tot Haren laten rijden”, vertelt woordvoerder Jouke Schaafsma van Spoorbeheerder ProRail. “Haren is namelijk beveiligingstechnisch hier niet op ingericht. Mochten we Haren als kopstation (het eind- of een beginstation van een trein in een dienstregeling, red.) inrichten dan moeten er seinen geplaatst worden, en moeten bestaande seinen verplaatst worden”. Daarnaast heeft het volgens Schaafsma te maken met de capaciteit. “Het gaat om honderden reizigers die uit een bepaalde trein stappen. Daar is het station qua capaciteit en logistiek niet op ingericht”.

Vanaf aanstaande vrijdag werken spoorbeheerder ProRail en aannemer BAM negen dagen lang aan het realiseren van station Europapark. Het huidige baanvak en de bovenleiding zullen opgebroken worden, waardoor de fietstunnel en de perrons aangelegd kunnen worden. Ook zal het baanvak opnieuw ingericht worden. Het nieuwe station moet in december open gaan. Treinreizigers zullen gedurende deze periode vervoerd worden met bussen.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Waarom moet Groenlinks dit soort vragen altijd via kamervragen aan de minister stellen, terwijl een mailtje naar ProRail ook had volstaan? Het formeel afhandelen van al die kamervragen kost veel amtelijke tijd en geld, terwijl dat onnodig is. Puur omdat kamerlid Van Gent zich wil profileren als "kijk mij eens voor de Groningse treinreizigers opkomen". Ik heb vorige week al aan mevrouw Van Gent laten weten dat keren in Haren spoorbeveiligingstechnisch niet kan: alle infrastructuur werkt dan in de verkeerde richting, waardoor bijvoorbeeld overwegen niet automatisch dicht gaan. Mevrouw Van Gent vraagt dus naar de bekende weg, puur uit PR-oogpunt.

  • Netjes Arthur! Alleen jammer voor Haren.

    Misschien had het qua reizigerscapaciteit gekund om Assen-Haren door te trekken, waarbij reizigers tussen Groningen en Assen/verder wél in Assen in de bus moeten stappen? Dan reizigers Haren-Groningen via reguliere Qbuzz streeklijn laten reizen.

    Maar daarvoor is het te laat. Het is maar ruim een week en we zijn al op een derde.

  • Dhr. Kamminga wekt de indruk dat hij deskundig is en komt met forse aantijgingen. Ten onrechte. Het enige wat waar is, is dat het niet zondermeer mogelijk is. Maar met hele simpele en goedkope aanpassingen (zonder extra seinen oid) kan het tijdelijk wel mogelijk gemaakt worden. En dat is nou precies het punt waar mevrouw Van Gent de vinger op de zere plek legt.

  • Beste Ing ACF Sierts,
    het probleem blijft dat het plein voor station Haren, en de wegen in Haren de grote hoeveelheden bussen die nodig zijn niet kan verwerken.

  • dit schiet niet op op n boerenkar met n os ervóor arrivéer je t éerst op station haren met dit tempo

  • @Sander: dat zou inderdaad een valide argument kunnen zijn om de IC-reizigers Assen-Groningen per snelbus te vervoeren, maar geen reden om de treinbediening van Haren volledig te staken. De stoptreinen kunnen dan nog steeds uitstekend in Haren beginnen en eindigen.

  • Alles kan en dat weet Arthur ook. Alleen of het doelmatig is en kansrijk (met de kennis van hoe ProRail werkt), is een heel andere kwestie.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden