Categorieën: Nieuws

Jovd wil gemeente onder curatele

De JOVD Groningen, wil de gemeente financieel onder curatele laten stellen. Dit is hun reactie op de nieuwe berichten over grote tekorten bij de gemeente.

Het Rijk zou in moeten grijpen aldus de jongerenafdeling van de VVD. Wethouder Karin Dekker maakte vrijdag bekend dat het begrotingstekort is opgelopen van 22 naar 54 miljoen euro en dat het tekort mogelijk nog zal stijgen tot 150 miljoen. Volgens de JOVD zijn er drie oorzaken: financieel slecht onderbouwde plannen, zoals Forum en tram, vervelende tegenvallers, zoals Meerstad en het Groninger Museum en veel meer ambtenaren in dienst dan gebruikelijk is bij een stad als Groningen.

De wethouder lijkt de ernst van de situatie niet in te zien en daarom roept de JOVD de VVD op om in de gemeenteraad aan te sturen op de artikel 12 status.
Bij de artikel 12 procedure houden provincie en rijk toezicht op de financien van de gemeente. In Nederland staan momenteel verschillende gemeenten via artikel 12 onder curatele.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • De JOVD heeft niets te willen. Ze schijnen te denken dat je artikel 12 kunt gebruiken om je politieke wil aan de gemeente op te leggen. Wat een stel arrogante kleuters zijn het ook. Terug naar de speeltuin jullie!

  • Eerst Amsterdam maar eens onder curatele stellen dacht ik zo. Gelukkig hebben we hier nog een provincie die vrijwel volledig op de stad gericht is.

  • Artikel 12 houdt in dat je extra geld krijgt uit het Gemeentefonds, in ruil voor voorafgaand toezicht op de financiën. Lijkt mij voor Groningen niet verkeerd en misschien zelfs onvermijdelijk. Het weerstandsvermogen is zwaar ondermaats en door Karin D. kunstmatig opgeleukt met 35 miljoen voor de Enexis-aandelen terwijl het maar de vraag is of de provincie die wil overkopen.

  • Zwaktebod om het Rijk in te schakelen, waarom komt de JOVD niet zelf met voorstellen om het tekort terug te dringen? Ik lees tenminste alleen dat ze oorzaken benoemen, en niet de oplossingen aandragen.

    Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker: een artikel 12-status is zeer slecht voor het imago van de stad, dat zouden we niet moeten willen als Groningers, of zijn JOVD-ers niet trots om Groninger te zijn?

Recente berichten

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

48 minuten geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

1 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

3 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

4 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

5 uur geleden

Locatie Hoogeweg 9 krijgt over vijf jaar forse woningbouw

Bouwbedrijf Trebbe neemt de ontwikkellocatie Hoogeweg 9 over van Elker jeugdhulp en onderwijs. Beide organisaties…

5 uur geleden