Brandveiligheidscheck woningen buitengebied

Tachtig huishoudens in de gemeente Groningen krijgen deze dagen een gratis brandveiligheidscheck aangeboden. Uit onderzoek is gebleken dat deze woningen te ver van een brandkraan of open water liggen, wat grote gevolgen kan hebben als er een grote brand uitbreekt.

“Het zijn woningen die in de buitengebieden in de gemeente liggen”, vertelt commandant Hans Foekens van de brandweer in de stad. “De bewoners zijn onlangs door middel van een brief geïnformeerd en om hen nu gerust te stellen bieden we een brandveiligheidscheck aan. Dat betekent dat een inspecteur van de Energiewacht in de woning kijkt of bijvoorbeeld de rookmelder op de juiste plaats is opgehangen, of er niet teveel zware apparaten op één stekkerdoos zijn aangesloten en of de gasleidingen deugdelijk zijn.”

Het is niet de enige maatregel die de brandweer neemt. De woningen zijn namelijk ingevoerd in het meldkamersysteem van de brandweer wat betekent dat als er toch een brand in één van de tachtig woningen uitbreekt, er meerdere blusvoertuigen ter plaatse zullen komen. “Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het ter plaatse laten komen van een grootwatertransport waarmee bluswater over een grote afstand vanaf open water aangevoerd kan worden, of het inzetten van een tankwagen.”

De checks worden de komende dagen uitgevoerd door twee inspecteurs van de Energiewacht die ieder veertig woningen controleren. Meer informatie over de brandveiligheid in en rondom huizen is te vinden op de campagne-website.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer was dinsdagochtend bij de eerste brandveiligheidscheck aan de Engelberterweg in Engelbert: