GGD plaatst thermometers in Stad

Medewerkers van de GGD plaatsen deze week op verschillende plekken in de stad thermometers. Het plaatsen maakt onderdeel uit van het project ‘Hitte in de Stad’.

De apparatuur, die er uit ziet als een weerhuisje, hangt zowel op straat als in woningen. “Een oproep heeft tot rond de tachtig aanmeldingen geleid”, vertelt Amanda Le Grand van de GGD Groningen. “Bij een aantal van deze mensen gaan we een half jaar lang de temperatuur in hun woning meten.” Uiteindelijk moeten de metingen, van zowel binnen als buiten, inzichtelijk maken hoe warm het op bepaalde locaties kan worden, en welke factoren, zoals bebouwing en de aanwezigheid van bomen en vijvers, daar invloed op hebben.

De meetperiode stopt in september, waarna in oktober de eerste resultaten verwacht worden. “De resultaten zullen gepresenteerd worden aan de hand van temperatuurgrafieken. Deze gegevens zijn uiteindelijk weer interessant voor bijvoorbeeld de gemeente hoe zij een gebied in richten.” Le Grand noemt daarbij het voorbeeld van een bejaardentehuis. “Als blijkt dat in een bomenrijk gebied de temperatuur lager is, dan kan de gemeente bij de ontwikkeling van de plannen voor een bejaardentehuis bijvoorbeeld beslissen om veel bomen in zo’n gebied op te nemen.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer was dinsdagmiddag bij het plaatsen van een weerhuisje aan de Meeuwerderweg: