“Dat de stad nog zo hevig verdedigd werd was waanzin”

nieuws
Kamil Alders met het fotoboek met foto's die tijdens de bevrijding in april 1945 gemaakt zijn. Foto: Sebastiaan Scheffer

Bij de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 kwamen 43 Canadese militairen om het leven en lieten driehonderd Duitsers het leven. “Dat is de waanzin van oorlogsvoeren”, vertelt Kamil Alders die de eerste Canadese militair bij de bevrijding om het leven zag komen.

“De bevrijding van de stad begon op 14 april. Vanuit Eelde trokken drie Canadese brigades richting de stad. Strategisch een belangrijk punt omdat met het bevrijden van Groningen de weg open lag naar de laatste Duitse stelling: Delfzijl.” Groningen werd echter verdedigd door een mengelmoes van Wehrmacht, Luftwaffe, Kriegsmarine en Nederlandse en Belgische SS-soldaten van in totaal 7.500 man. “In het Stadspark was een garnizoen gelegerd. Zij schoten op 14 april met een pfanzerfaust op één van de eerste pantserwagens die de stad binnenreed.”

“De wagen werd geraakt op de kruising Paterswoldseweg met de Leonard Springerlaan. De beschieting zou het leven kosten aan de Canadese militair Butterworth, die daarmee de eerste Canadees was die het leven liet bij de bevrijding van de stad. Op 4 mei denk ik altijd aan hem, maar ook aan de verwoestingen die in de stad zijn aangericht. Het is ook belangrijk dat we er bij stilstaan en dat we dit doorgeven aan de volgende generaties.”

OOG Radio staat deze week uitgebreid stil bij de verschrikkingen die plaatsvonden tijdens de oorlogsjaren in Groningen. In samenwerking met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen is een vijfdelige serie gerealiseerd.

Luister hier naar het vierde deel van de serie waarin Kamil Alders vertelt over de bevrijding van de Paterswoldseweg waarbij de eerste Canadese militair om het leven kwam: