Online gedragstraining erg effectief tegen faalangst

nieuws
foto: Bob de Vries

Sociale angststoornissen zijn bij jongeren één van de meest voorkomende psychische stoornissen. Trainingen blijken erg effectief te zijn bij deze stoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van Eva de Hullu en Esther Sportel die hierop aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveren.

De onderzoekers noemen het niet vreemd dat deze stoornissen veel bij jongeren voorkomen. Scholieren zijn namelijk heel kwetsbaar hiervoor. Ze zijn bang om door anderen afgewezen te worden of een slechte beoordeling te krijgen. Vaak gaat het ook om situaties die voor de meeste jongeren heel gewoon zijn, als het zoeken van een plekje in de kantine of een gesprek voeren met mensen die je niet kent.

“Mensen die als scholier last hebben van sociale angst, blijven er doorgaans ook last van houden”, zegt De Hullu. “Dat heeft te maken met de manier waarop je informatie verwerkt. Je weet niet altijd precies wat mensen willen of bedoelen. Bij die interpretatie gaat het bij sociaal wat angstiger mensen vaak mis. Als iemand ze aankijkt, denken ze eerder dat dit negatief wordt bedoeld, dan dat iemand misschien wel geïnteresserd is.”

Voor het onderzoek van De Hullu en Sportel kregen 240 scholieren die last hadden van faalangst of sociale angst een online training, een cognitieve gedragstraining in een groep of geen training. Vooral de online training en een groepstraining bleken erg goed aan te slaan. Gezien de lage kosten die de traingen met zich meebrengen, denken de onderzoekers dat hele groepen scholieren hiervan kunnen profiteren.