Apothekers en huisartsen moeten meer betrokken worden bij de effecten die op kunnen treden bij het gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen. Uit onderzoek van de RUG blijkt dat jaarlijks tussen de 33 en 66 weggebruikers overlijden door het gebruik van deze middelen.
Het aantal verkeersdoden dat in samenhang wordt gebracht met de geneesmiddelen is de afgelopen zes jaar wel gedaald. In 2006 werd het aantal nog op zeventig geschat. De huidige schatting is lager omdat het aantal verkeersdoden sinds 2006 met honderdzeventig is afgenomen en er minder mensen gebruik zijn gaan maken van slaap- en kalmeringsmiddelen.
Uit onderzoek blijkt dat 1,2 procent van alle weggebruikers in Nederland veelgebruikte slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers gebruikt. Alcoholgebruik werd bij 2,4 procent aangetroffen.
Om de percentages verder terug te dringen adviseren de onderzoekers om de bijsluiters van de medicijnen te verbeteren en om een beter systeem in te stellen dat waarschuwt voor de effecten op de rijgeschiktheid. Ook moeten apothekers en huisartsen beter informeren bij de start van een behandeling.
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…