“Zijn lichaam zou urenlang op de Grote Markt blijven liggen”

nieuws
Het manifest en de foto van Jan Postema die tijdens de april-meistaking vermoord werd. Foto: Sebastiaan Scheffer

“Het stoffelijk overschot van mijn vader liet de Duitse bezetter als boodschap aan de Stadjers urenlang op de Grote Markt liggen”, vertelt Ella Postema die haar vader gefusilleerd zag worden als vergelding voor de april-meistaking.

“In april 1943 riep Friedrich Christiansen, de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden, de Nederlandse militairen die in 1940 gevochten hadden zich te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. Het gevolg was een manifest van de Nederlandse regering in Londen die opriep tot staken. Op het landbouwbedrijf van mijn vader Jan Postema in Roden werd, net als op zoveel plaatsen in het Noorden en Oosten van het land, vervolgens gestaakt.”

“De Duitsers waren furieus en begonnen een vergeldingsactie. Op 3 mei werd mijn vader, net als een aantal andere belangrijke inwoners, opgepakt en naar het Scholtenhuis gebracht. Na een vluchtpoging werd hij op de Grote Markt neergeschoten.” Volgens Postema mag de staking gezien worden als een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. “Op 4 mei denk ik natuurlijk aan mijn vader, maar ook aan alle andere slachtoffers die voor de vrijheid hebben gevochten en hun leven hebben gegeven. Dankzij hen kunnen we nu leven in een vrij land.”

OOG Radio staat deze week uitgebreid stil bij de verschrikkingen die plaatsvonden tijdens de oorlogsjaren in Groningen. In samenwerking met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen is een vijfdelige serie gerealiseerd.

Luister hier naar het tweede deel van de serie waarin Ella Postema vertelt over haar vader die tijdens de april-meistaking als represaille werd opgepakt en neergeschoten werd op de Grote Markt: