“Feldmeijer was Nederland’s felste nazi”

nieuws
foto: Bob de Vries

Niet Rost van Tonningen of Anton Mussert, maar de veel onbekendere Henk Feldmeijer was de belangrijkste nazi in Nederland tijdens de oorlogsjaren. Dat zegt historicus Bas Kromhout die maandag op het onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In de ogen van de Duitse bezetter was Feldmeijer (1910-1945) de belangrijkste leider binnen de NSB die de partij en daarmee Nederland moest nazificeren. Feldmeijer was een pleitbezorger van de Grootgermaanse SS-idealen binnen de NSB, in tegenstelling tot de softere Musser. “De voortdurende radicalisering van Feldmeijer lijkt op die van terroristen”, zegt Kromhout.

Kromhout kwam tot de ontdekking toen hij de biografie van Feldmeijer bestudeerde. De resultaten verwerkte hij in het boek ‘De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS’. Kromhout kon voor zijn onderzoek gebruik maken van een aantal nieuw ontdekte egodocumenten. Het meest opvallende document is het ‘groeiboek’ van Feldmeijer’s zoontje. Daarin zijn niet alleen de eerste stapjes bijgehouden, maar ook ontboezemingen over de politieke situatie en vaderlijke vermaningen voor als zijn kind ooit is opgegroeid, die helemaal passen bij de nationaal-socialistische ‘wereldbeschouwing’. Het document kwam op curieuze wijze in het bezit van Kromhout, namelijk via Marktplaats, waar het te koop stond aangeboden.